MěÚ Jičín obhájil krajský titul Přívětivý úřad, uspěl i jičínský mapový portál GIS

22.05.2019 9:16

Dne 15. května proběhlo slavnostní udílení cen Přívětivý úřad. Konalo se v Olomouci v nově zrekonstruované Pevnosti poznání. Jičín obhájil prvenství v rámci Královéhradeckého kraje a stále je držitelem titulu Přívětivý úřad! Ocenění převzal tajemník MěÚ Jičín Ing. Peter Bareš z rukou náměstka ministra vnitra JUDr. PhDr. Petra Mlsny.

MěÚ Jičín obhájil krajský titul Přívětivý úřad, uspěl i jičínský mapový portál GIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Soutěže, již vyhlašuje Ministerstvo vnitra ČR, se dobrovolně účastní městské úřady III. typu a úřady pražských částí.

Jičín uspěl ve velké konkurenci. Přihlásilo se 146 obcí, což představuje skoro dvě třetiny úřadů třetího typu v ČR. Prvenství je pro MěÚ Jičín velkým závazkem. Snažíme se občanům zpříjemňovat návštěvu úřadu, rozšiřujeme služby a jsme si vědomi i nedostatků, na jejichž řešení pracujeme. Zároveň MěÚ Jičín následuje vývoj v digitalizaci a ochraně životního prostředí.

Sběr informací pro vyhodnocení pořadí probíhalo skrze dotazník. Letos obsahoval 61 otázek, které se týkaly různých oblastí fungování města a úřadu. Otázky se ptaly například na počet úředních hodin týdně, na přístupnost formulářů na webu města, na bezbariérovost úřadu, na možné způsoby platby, na archiv ročních rozpočtů na webu a podobně. Některé dotazy byly velmi konkrétní, ostatně zjišťovaly třeba i přítomnost přebalovacího pultu na úřadě. Kompletní dotazník je přístupný na webu Ministerstva vnitra ČR www.mvcr.cz. Pro vyhledání stačí napsat Přívětivý úřad 2019.

MěÚ Jičín obsadil první místo, když za sebou nechal města Trutnov a Nové Město nad Metují, které si odvezlo pomyslný krajský bronz. Každý ze 14 krajů České republiky byl vyhodnocen zvlášť. Poté přišlo vyhlášení celostátního vítěze. Toto absolutní prvenství putuje do Litoměřic, stříbro jde do Liberce a bronz do Žďáru nad Sázavou.

Mapový portál GIS

Velkou radost Jičínu přineslo i ocenění pro postupně budovaný městský mapový portál GIS. Obsahuje cenné funkce nejen pro laického uživatele, ale i pro projektanty, akademiky a další odborníky. Jde o dlouhodobý projekt jičínského úřadu, ke kterému jsou přidávány funkce a u kterého je kladen důraz na uživatelskou přívětivost. Je dostupný pro každého. Navštivte web gis.mujicin.cz a pro prohlídku mapy klikněte na Základní projekt. Následně můžete pomocí menu vpravo přidávat jednotlivé vrstvy dle zájmu.

Mapový portál GIS byl oceněn tím, že se dočkal vlastní strany v brožuře Příklady dobré praxe, která byla během vyhlášení pokřtěna. Byl tedy zařazen mezi nejmodernější služby, jež obce v ČR nabízí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…