Mělník: Boromejky mají nově, pietně upravené místo posledního odpočinku

17.10.2019 18:55

Ve čtvrtek 12. září 2019 odpoledne, se na mělnickém hřbitově sv. Václava sešla početná skupina občanů v čele se starostou MVDr. Ctiradem Mikešem, aby uctila památku patnácti zde pochovaných sestřiček „Boromejek“. Vzpomínkové setkání zahájil regionální historik J. Červinka.

Mělník: Boromejky mají nově, pietně upravené místo posledního odpočinku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mělník, kde je soutok Vltavy s Labem

Připomněl to, co pro Mělník tato kongregace od svého příchodu v roce 1841 do léta 1958 vykonala, a co městu odkázala. Především, že mimo své charitativní činnosti stačila z vlastních prostředků vybudovat, a obyvatelstvu věnovat velkou nemocnici, která slouží do dnes. Byla připomenuta potřeba odsouzení a lítosti nad tím, že místo díků byly koncem padesátých let min. století sestry v mělnickém tisku zhanobeny, a v inscenovaném procesu odsouzeny za vykonstruované trestné činy. Následně byly některé sestry z města potupně vyhnány neznámo kam a některé poslány do vězení. Na shromáždění zazněly díky všem, kteří se zasloužili o renovaci hrobů. Největší poděkovaní panu starostovi za jeho pomoc. Další díky mistru Jiřímu Kubíkovi – sochaři, který vytvořil nový epitaf a obnovil ukradený korpus Ukřižovaného, poděkování panu Jaroslavu Hobíkovi – květinářství Mělník, za výsadbu okrasných dřevin na hroby. Bylo též vzpomenuto zásluh pana Josefa Matějčka, který svými vzpomínkami vše inicioval. Pan Matějček a pan Libor Křivánek velmi pomohli nejen prací na hrobech, ale i finančně. Potom pan starosta zhodnotil ve svém vystoupení akci jako spontánní občanskou aktivitu za kterou poděkoval. Důstojné pietní shromáždění ukončil duchovní správce mělnického probošství pater Jacek Zyzak promluvou, modlitbou a požehnáním. Vše bylo zakončeno milým posezením u kávy se tříčlennou delegací sestřiček Boromejek, z Nemocnice pod Petřínem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…