Město Písek loni hospodařilo s přebytkem 84 milionů korun

15.02.2021 10:18

Město Písek loni hospodařilo s přebytkem 84,4 milionu korun, to je zhruba o 20 milionů více než předchozí rok. Celkové příjmy činily 887,2 milionu korun a výdaje byly ve výši 802,8 milionu.

Město Písek loni hospodařilo s přebytkem 84 milionů korun
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Příjmy rozpočtu meziročně sice poklesly o 41,6 milionu korun, ale v porovnání s pětiletým průměrem byly o více než 91 milionů vyšší. Dopady současné pandemie tak zasáhly příjmovou stranu rozpočtu pouze minimálně,“ řekla starostka Eva Vanžurová. To dokazuje například to, že reálné příjmy města byly nakonec o 10,7 milionu vyšší než jejich očekáváná výše schválená zastupitelstvem města k 1. lednu 2020.

„Daňové příjmy, které tvoří zhruba 60 % příjmů města, oproti roku 2019 poklesly o 26 milionů korun. Pokud se k nim ovšem připočte v září přijatý kompenzační bonus pro obce ve výši 1 250 Kč na osobu, daňové příjmy naopak meziročně stouply o 1,9 procenta,“ uvedl vedoucí finančního odboru Ladislav Toman.

Výdaje městského rozpočtu přesahující 800 milionů se oproti roku 2019 snížily o 61,9 milionu korun. Celkové investice dosáhly 144,3 milionu korun. „K nejvýznamnějším akcím minulého roku patřily investice do základních škol, které v součtu dosáhly 53,7 milionu korun, dále pak rekonstrukce Zeyerovy ulice za 32,4 milionu nebo rekonstrukce lehkoatletického stadionu za 15,6 milionu korun,“ poznamenala starostka Eva Vanžurová. K dalším důležitým investičním akcím patřilo také zahájení realizace smart areálu na tepelnou úpravu kalů a biomasy v čistírně odpadních vod za zhruba 4 miliony korun, úprava Šobrovy ulice před základní školou za 3,7 milionu nebo víceúčelového hřiště ve Smrkovicích v hodnotě 4 miliony korun.

Vzhledem k přebytkovému hospodaření se zvýšily prostředky na účtech města ze 449 na 558 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.