Město Plzeň si připomnělo 120. výročí narození generála Píky

05.07.2017 9:34

Armádního generála Heliodora Píku, od jehož narození uplynulo 3. července 120 let, připomněli zástupci města položením květin u památníku na náměstí Generála Píky a u pamětní desky ve věznici na Borech.

Město Plzeň si připomnělo 120. výročí narození generála Píky
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Heliodor Píka aktivně bojoval za I. světové války na straně legií za vznik samostatného Československa, podílel se na vzniku nové československé armády a diplomacie  nového státu, hájil zájmy Československa v diplomatických misích u našich spojenců. Mimo jiné i díky němu vznikla na východě v tehdejším Sovětském svazu československá jednotka.

Byl člověkem, který by byl ve svobodné a demokratické společnosti vážen a ctěn. Místo toho byl roku 1948 komunisty vězněn, mučen a ve vykonstruovaném procesu popraven za špionáž a vlastizradu 21. června 1949 v borské věznici.

V roce 1968 byl posmrtně rehabilitován, v roce 1991 obdržel za zásluhy řád Milana Rastislava Štefánika a v roce 1992 byl in memoriam jmenován armádním generálem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …