Městská i státní policie má v Hradci Králové napilno

29.10.2012 10:30

Čím dál rafinovanější postupy využívají v dnešní době pachatelé trestných činů či přestupků. Strážníci jsou nuceni se obecně vypořádávat s agresivnějším chováním a s celkovým nárůstem počtu nahlášených událostí. Městská policie Hradec Králové stále častěji spolupracuje se zdejšími státními policisty a v součinnosti hodlají pokračovat, což deklarovali všichni na společném jednání s primátorem Zdeňkem Finkem a jeho náměstky.

Městská i státní policie má v Hradci Králové napilno
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Městští strážníci už se státní policií spolupracují dlouho a důkazem toho jsou i například úspěšně zvládnuté přípravy a relativně hladký průběh fotbalových či hokejových utkání, kde se hlídky potýkaly s mnohdy i agresivními hostujícími fanoušky. Obě uniformované složky shodně potvrdily, že východočeskou metropoli netrápí sice extrémně závažné trestné činy, ale o to více zde občany sužují krádeže jízdních kol, vozidel, vloupání do aut či domácí násilí a v neposlední řadě i požívání alkoholů a s tím spojené následné problémy. Za vším stojí stoupající agrese pachatelů a jejich rafinovanější postupy.

„Daleko častěji musejí naši strážníci používat donucovacích prostředků při své práci a opětovaně se setkávají i s případy, kdy si pachatelé najímají pro obhajobu svého protiprávního jednání kvalitní právníky. Musíme si umět poradit i s těmito náročnými situacemi,“ vysvětluje Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové. U některých sledovaných činností městských strážníků má sice počet událostí klesající tendenci, avšak může jít o opačný stav. „Zdaleka ne všechny přečiny občané hlásí,“ dodává jedním dechem.

„Nárůst oznámení evidujeme zejména v oblasti občanského soužití, kde už ke konci září byl počet oznámení roven celkovému stavu roku loňského, obdobně je tomu u alkoholu, tam se za posledních pět let počet případů téměř zdvojnásobil. Za posledních pět let se také zdvojnásobil i počet použití donucovacích prostředků strážníkem a v letošním roce hradečtí strážníci našli při své práci i rekordní počet hledaných osob. Strážníci zásobují i záchytnou stanici, kam dovezli letos už 205 lidí, přičemž v roce 2007 bylo takových případů jen 56,“ vypočítává Miroslav Hloušek.

Práci městské policie oceňuje i primátor města Zdeněk Fink. „Bez městské policie si nelze řešení takových situací ve městě ani představit,“ uvedl.

Policie České republiky se musí v této době vyrovnat se sníženým počtem policistů, čímž je Hradec Králové v dlouhodobějším časovém horizontu postižen v porovnání s jinými městy v kraji zřejmě nejvíce. „Od 1. ledna 2013 bude Územní odbor policie v Hradci Králové posílen o 7 příslušníků. Jedná se o policisty, kteří budou v rámci reorganizace převedeni z krajského ředitelství,“ sdělil na společném jednání plukovník Jan Švejdar, ředitel krajské policie ČR.  

Městská policie nabádá občany k ochraně svého majetku a vyvarování se situací, kdy mnohdy nevědomky zlodějům či násilníkům ulehčují cestu k páchání trestných činů či přestupků. V rámci prevence kriminality proto nezapomíná ani na seniory či děti, což jsou ohroženější skupiny obyvatel.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…