Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání Dětí Země a spolku Obchvat Třebíč

27.09.2022 15:47 | Tisková zpráva

Všechny „varianty“ třebíčského obchvatu, vedené volnou krajinou, by pro přírodu (živočichy i rostliny) byly daleko škodlivější, než schválená trasa. Vyplývá to z rozhodnutí Ministerstva životního prostředí (MŽP), které i těmito slovy reagovalo na odvolání spolku Děti Země a spolku Obchvat Třebíče.

Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání Dětí Země a spolku Obchvat Třebíč
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Ministerstvo životního prostředí se zabývalo odvoláním obou spolků. Ty prosazují novou, delší trasu obchvatu Třebíče. Argumenty spolků (například že chybí doklady toho, že Česká republika nemůže získat nové zdroje elektřiny jinak, než dostavbou nových jaderných bloků, například výstavbou nějaké plynové elektrárny, nebo ochrana zvláště chráněných druhů živočichů), byly ministerstvem odmítnuty.

„Z podkladů, předložených žadatelem, lze učinit závěr, že neexistuje jiné uspokojivé dopravní řešení. Další uvažované varianty, vedené volnou krajinou, by představovaly daleko větší zásah do zvláště chráněných druhů, resp. jejich biotopů,“ uvádí MŽP v rozhodnutí a dále pokračuje: „Chráněné druhy záměrem nebudou ve vyšší míře zasaženy a je třeba přiklonit se k závěru, že veřejný zájem na vybudování obchvatu převažuje.“

„Město postupuje přísně podle pravidel, tak, aby při této strategické stavbě byly veškeré postupy správné. Proto jsme toto rozhodnutí ministerstva předpokládali. Tady těm spolkům, přičemž jeden je přímo z Třebíče, jde jen o zbytečné zdržování pro Třebíč tak důležité stavby. Spolky v podstatě brání vymizení kolon z našeho města,“ uvedl starosta Třebíče Pavel Pacal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…