Mírový běh opět navštíví Jičín

06.06.2019 9:15

Chcete si zaběhat pro dobrou věc? Přijďte na stadion v lipách. Dne 26. června do Jičína dorazí účastníci Mírového běhu. Vrátí se sem po třech letech, naposledy se běžci do našeho města podívali v červnu 2016.

Mírový běh opět navštíví Jičín
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Běžci dorazí z jihu, s veřejností se setkají v 16:40 na stadionu a etapu společně zakončí na Valdštejnově náměstí přibližně v 17 hodin. Ti nejmenší se mohou těšit na klání „Běh kolem světa“, samozřejmě smrsknutý pouze na prostor náměstí.

Trasa nejdelšího štafetového běhu letos povede přes Maďarsko, Slovensko, Polsko, Německo a samozřejmě i přes Českou republiku. Zde začíná na hranicích s Polskem u Frýdku – Místku, půjde přes Valašské Meziříčí, Zlín, Prostějov, Moravskou Třebovou, Hlinsko, Kutnou Horu, a poté zamíří do Jičína. V našem městě, stejně jako v městech jiných, výprava přenocuje, aby ráno mohla vyrazit směr Vrchlabí. Poté zamíří do Hejnice a do Spolkové republiky Německo.

Co se týká jičínské etapy, dne 26. června okolo 16:30 běžci dorazí k jižnímu okraji města k železničnímu přejezdu v ulici Popovická. Za asistence Městské policie Jičín proběhnou průmyslovou zónou a budou nasměrováni do ulice Konecchlumského, kudy poběží ke kruhovému objezdu u rybníku Šibeňák. Zamíří parkem k němu a budou směřovat ke stadionu u lipové aleje.

V čele s olympijským judistou Lukášem Krpálkem

Zde, přibližně v 16:40, se setkají s místními účastníky a členy sportovních oddílů. Kdokoliv chce, může se k nim připojit. Všichni společně vyrazí lipovou alejí přes Havlíčkovu ulici na Valdštejnovo náměstí. Sem podle plánu dorazí v 17 hodin. Pronesou zdravici Jičínským a uspořádají „Běh kolem světa“ pro děti.

Česká část Mírového běhu se koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a také několika slavných osobností, v čele s olympijským judistou Lukášem Krpálkem. Mírový běh neboli Peace Run vznikl v roce 1987 z iniciativy sportovce, umělce a prosazovatele míru Sri Chinmoye, který značnou část života zasvětil podpoře tolerance a harmonie napříč světem. Kdo chce více informací o vzniku, smyslu a organizaci Mírového běhu, může navštívit webové stránky ZDE.

Vždyť co více evokuje harmonii než štafeta? „Každý z nás má v sobě plamen naděje – touhu po lepším světě a šťastnější budoucnosti. S každým předáním mírové pochodně z ruky do ruky se tento plamen naděje šíří od srdce k srdci, po celém světě. Běžet s pochodní či s ní ujít jen pár kroků a vložit do ní své přání pro lepší svět může každý,“ tak praví propozice Mírového běhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…