Mladá Boleslav: Bezpečnost ve městě zůstává klíčovým tématem i pro příští rok

24.12.2019 16:13

Na vánoční tiskové konferenci shrnul náměstek primátora Robin Povšík veškeré kroky, které město učinilo za uplynulý rok ve snaze zvýšit bezpečí obyvatel Mladé Boleslavi.

Mladá Boleslav: Bezpečnost ve městě zůstává klíčovým tématem i pro příští rok
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"Je to velké téma, které naším městem hýbalo už před volbami. Jak je nyní vidět, z naší strany to nebyla jen prázdná slova, skutečně jsme do této oblasti dali spoustu peněz a učinili jsme řadu konkrétních kroků," uvedl Robin Povšík. Zcela zásadní věcí je podle něj především zavedení smíšených bezpečnostních hlídek, kdy strážníky městské policie doplňují zaměstnanci bezpečnostní agentury. "Tím se nám podařilo vrátit městskou policii do ulic, a to je pro bezpečí a také pro pocit bezpečí velice důležité," podotkl Povšík.

De facto se totiž tím, že město najalo bezpečnostní agenturu, podařilo počet strážníků v ulicích zdvojnásobit. Poněkud kritičtější byl k přítomnosti zahraničních policejních hlídek, které by měly být k dispozici Policii ČR, avšak v ulicích Mladé Boleslavi příliš vidět nejsou. Zatímco pilotní projekt fungoval na podzim 2018 skvěle a pochvalovala si ho i mladoboleslavská městská policie, opakování tak efektivní nebylo.

Dalším důležitým opatřením je upgrade městského kamerového systému, jehož zaplacení se podařilo vyjednat s automobilkou Škoda. Půjde o výměnu stávající technologie i vznik některých nových kamerových bodů. "Musíme pokračovat v podpoře prevence kriminality, opět vyčlenit peníze na asistenty bezpečného města, posilování kamerového systému a také cítím jako důležité zintenzivnit vzájemnou komunikaci a propojení s Policií ČR," dodal náměstek Povšík.

Primátor Nwelati k tématu doplnil, že s tím souvisí i fungování nového oddělení bezpečnosti a prevence kriminality, které bylo zřízeno na začátku roku. "Skutečně je za nimi vidět velký kus práce, některé projekty už rozjeli, další řadu mají rozpracovanou. Preventivní programy jsou velmi důležité, konkrétním krokem je třeba prosazení možnosti takzvaného omezujícího opatření, které nám dává nástroj k boji proti rvačkám nezletilých na veřejných prostranstvích. To je třeba věc, v níž držíme republikový primát," uvedl Raduan Nwelati.

Pokračuje také snaha omezit nelegální ubytovny na území města, ovšem je to velmi složitá problematika, spadající především do gesce státní policie. Policie provedla několik kontrol na místech, kde jsou podle informací, které měla k dispozici, nelegální ubytovny. "Výsledek těch kontrol bohužel příliš uspokojivý není, je nutné pokračovat v úsilí o potírání černého ubytovávání především cizinců. Těch je podle našich informací v Mladé Boleslavi až 15 tisíc, a všechno to jsou lidé, z nichž naše město nemá žádný užitek, naopak za ně pouze platíme, například náklady na likvidaci komunálního odpadu, úklid ulic a veřejných prostranství, a tak dále," dodal Povšík. Tím, že tito lidé nejsou oficiálně přihlášeni k pobytu, nedostává na ně město ani příspěvek od státu, který činí zhruba 13 tisíc na osobu a rok. V tomto případě tak Mladá Boleslav může přicházet i o více než sto milionů ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …