Mladá Boleslav: Dobový letecký den bude letos 16. června

30.03.2018 10:39

V letošním roce se bude konat 16. června opět Dobový letecký den, který pořádají Aeroklub Mladá Boleslav a Nadační fond letadla Metoda Vlacha. Již 12. Dobový letecký den bude ve znamení oslav 100 let české státnosti, které připomeneme příjezdem prezidenta Masaryka v otevřeném historickém voze i účastí legionářů, kteří se na vzniku republiky významně podíleli.

Mladá Boleslav: Dobový letecký den bude letos 16. června
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Program je koncipován jako celodenní akce, která začíná v ranních hodinách přílety historických letadel a jejich vystavení před diváky. Dopoledne budou probíhat pro zájemce vyhlídkové lety do okolí a do Českého ráje. Letecká show, která má více než čtyřhodinový program, bude zahájena ve 13 hodin ukázkami historických letadel. Po nich budou následovat skupinové seskoky parašutistů, z nichž jeden ponese za zvuku státní hymny obří vlajku na počest 100letého výročí naší státnosti a také jako vzpomínku na piloty, kteří bojovali za naší svobodu. Armáda ČR se představí letouny JAS 39 Gripen, které jsou diváky vždy s napětím očekávány, bojovým vrtulníkem a také dopravním letounem Casa.

K nejlepším zahraničním skvostům budou patřit letouny Corsair F4U-4, námořní stíhačka se sklápěcími křídly, P-38 Lightning, na kterém za druhé světové války zahynul slavný Antoine de Saint- Exupéry, Spitfire Mk.XVIE, originál anglické stíhačky z druhé světové války, P-40 Kittyhawk a P-51 D Mustang, americké stíhačky z druhé světové války, DH 82 Tiger Moth, anglický školní a akrobatický dvouplošník a jediný akrobatický vrtulník na světě BO-105 heli acro, který u nás vystoupí poprvé.

Premiéru bude mít replika francouzského letadla z roku 1913

Ve skupinové akrobacii zazáří na letounech Xtreme XA-42 čtyřka The Flying Bulls a v samostatné akrobacii pak Martin Šonka na Extra 330 L.

Letecké muzeum Metoděje Vlacha, které je odborným partnerem celé akce představí všechna svá letadla v čele s letadlem Metoděje Vlacha. Premiéru bude mít nová replika francouzského letadla z roku 1913 Caudron G3.

Dobové letecké dny mají v Mladé Boleslavi již dlouholetou tradici. První byl uspořádán v roce 2002, kdy poprvé vzlétla replika letadla, které letecký průkopník Metoděj Vlach postavil v roce 1912 v Mladé Boleslavi jako první české letadlo. Na tomto Dobovém leteckém dnu byla replika slavnostně předvedena za účasti historických letadel i další dobové techniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…