Mladá Boleslav: Domov pro osoby s nízkofunkčním autismem je připraven pro klienty

09.12.2021 18:55 | Tisková zpráva

V Mladé Boleslavi je nový Domov pro osoby s nízkofunkčním autismem. Toto zařízení vzniklo rekonstrukcí objektu v Havlíčkově ulici, který je přilehlý k areálu Centra 83.

Mladá Boleslav: Domov pro osoby s nízkofunkčním autismem je připraven pro klienty
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

U příležitosti předání stavby, která je připravena pro zahájení provozu od začátku roku 2022, se ve středu 8. prosince sešli na místě zástupci města, Středočeského kraje, Centra 83, stavebních firem i dalších institucí. 

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Projekt s náklady ve výši cca 20 mil. Kč vznikl s podporou Integrovaného regionálního operačního programu. Žadatelem byl Středočeský kraj, který na tento projekt čerpá dotaci 16 503 973 Kč v rámci Integrovaného plánu rozvoje území Mladá Boleslav.

“V aktuálním období se nám podařilo získat pro Mladou Boleslav a okolí přibližně 700 milionů z IPRÚ, které investujeme do dopravní infrastruktury, školství či právě sociální oblasti. V minulém roce se v Centru 83 díky těmto prostředkům otevřely nové prostory denního stacionáře s dílnami pro manuální aktivity klientů Centra 83, nyní jsme navázali investicí do sousedního objektu, kde budou mít stálé zázemí klienti s nízkofunkčním autismem. Byl to poměrně složitý proces, měnili jsme strategii IPRÚ, aby mohl tyto prostředky čerpat Středočeský kraj, který zřizuje Centrum 83. Jsem rád, že se to pro tuto dobrou věc podařilo a děkuji všem, kteří se na tom podíleli,” řekl první náměstek primátora Jiří Bouška. 

"Město s Centrem 83 jako poskytovatelem sociálních služeb úzce spolupracuje. I když je to krajské zařízení, podporujeme je i finančně. Tato spolupráce je dobře nastavená a bude nadále pokračovat. Jsem moc ráda, že zde toto nové zařízení vzniklo," uvedla náměstkyně primátora Miroslava Kašpárková. 

Jak uvedla ředitelka Centra 83 Luďka Jiránková, je nové zařízení nezbytné pro lidi s poruchami chování a autistického spektra, kteří by jinak asi jen těžko hledali odpovídající bydlení a služby s tím spojené ve zdejším regionu. Nové zařízení bude poskytovat nepřetržitý provoz po celý rok. Luďka Jiránková poděkovala všem, kteří mají zásluhu na zajištění projektu a vytvoření odpovídajícího zázemí pro klienty se speciálními potřebami. 

Rekonstrukcí objektu tak vznikla nová bytová jednotka, respektive domácnost pro 6 osob. Ve službách pro tyto osoby je třeba zohlednit specifika vyplývající z tohoto druhu postižení (jednolůžkové pokoje, uspořádaní minimalizující riziko ublížení sobě nebo druhému, malý kolektiv). O klienty se přes den budou starat dva asistenti, přes noc jeden asistent. 

Doba realizace trvala od 1. 1. 2019 do 30. 6. 2021, vybavení bylo pořízeno do 31. 10. 2021.  Celkové způsobilé výdaje představují částku 20 milionů korun, z toho 85 procent pokryje příspěvek z evropských dotací, 5 procent příspěvek ze státního rozpočtu a zbylé dva miliony uhradí žadatel, tedy Středočeský kraj.

Projekt reaguje na stávající, plně nedostačující zajištění kapacit pobytových sociálních služeb pro osoby s poruchou autistického spektra (PAS) ve Středočeském kraji, především pro ty se zvláštními potřebami souvisejícími s problematickým chováním a vyžadujícími tudíž vysokou míru podpory. Jako poruchy autistického spektra (PAS) se označuje řada poruch nervového systému, které zahrnují autismus, Aspergerův syndrom a další související stavy. Lidé s PAS jsou často velmi citliví na smyslové podněty a vyznačují se dvěma typy symptomů: problémy se sociální interakcí a v sociální komunikaci a také omezenými, opakujícími se vzorci chování, zájmů nebo činností. Dlouhodobě mohou mít obtíže při plnění každodenních úkolů, vytváření a udržování vztahů i udržení zaměstnání. Osobám s poruchou autistického spektra tak hrozí vyčlenění mimo běžný život společnosti, které se do něj v důsledku nepříznivé sociální situace nemohou zapojit. Úkolem kraje je zajistit, aby existovaly a dotčeným osobám byly dostupné takové služby, které jsou adekvátní jejich stavu a situaci a mohou jim pomoci vést důstojný a co nejnezávislejší život při zachování maxima osobní autonomie a v sociálním začlenění.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…