Mladá Boleslav: Forenzní značení už chrání majetek za víc než 10 milionů

21.10.2021 6:32 | Tisková zpráva

Forenzní značení kol a koloběžek, tedy jakási unikátní DNA, která má chránit před krádeží, spustila Mladá Boleslav v červenci 2020. Za tuto dobu této možnosti využily stovky lidí, celkem byla označena kola, elektrokola a koloběžky v hodnotě 10 826 787 korun. Aktuálně je ještě možné nechat si kolo označit až do 26. října, poté už to nebude kvůli počasí možné a začne se s tím opět na jaře.

Mladá Boleslav: Forenzní značení už chrání majetek za víc než 10 milionů
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Dosud tedy bylo označeno 390 jízdních kol a koloběžek, v grafu níže naleznete podrobný rozbor toho, a jaký prostředek se jedná. V letošním roce byla služba rozšířena i pro obyvatele města Kosmonosy, ti si stejně jako Boleslaváci mohou nechat kolo označit zdarma.

Značení probíhá každé úterý vždy v době od 8:00 do 11:00 a od 12:00 do 15:00 v garáži u magistrátu vedle stavebního úřadu (věže). Od příštího roku je ale v plánu novinka, jak potvrdil vedoucí odboru bezpečnosti a prevence kriminality Vladislav Král, který za projektem stojí: "Chceme tuto službu rozšířit také do příměstských částí města, aby zdejší obyvatelé nemuseli kvůli označení svého jízdního kola jezdit do centra. To může být obzvláště pro starší občany překážka a důvod, proč si kolo označit nenechají."

Další příjemnou novinkou je, že každý rok po ukončení značení bude ze všech majitelů označených jízdních kol nebo koloběžek vylosováno několik výherců hodnotných cen. "V letošním roce máme zatím připravené tři ceny: zámek na kolo, set předního a zadního LED světla na kolo a nářadí na kolo. Výherci budou samozřejmě bezprostředně po losování kontaktováni pracovnicí našeho odboru," dodal Vladislav Král.

graf

Označené dopravní prostředky získají vlastně svoji jedinečnou syntetickou DNA, obdobně unikátní jako otisk prstu. Následně jsou vloženy do evropské databáze, nad kterou v ČR má záštitu ministerstvo vnitra. Informace z této databáze jsou využívány při pátrání po odcizených věcech městskou i státní policií. V řadě případů se už právě díky označení povedlo kolo či koloběžku vypátrat a vrátit zpět majiteli.

V Mladé Boleslavi se k označení kola můžete předem objednat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…