Mladá Boleslav: Kácení suchých stromů se nevyhne ani lesu na Sahaře

12.10.2020 16:43

V lese na Sahaře začne příští týden kácení suchých a parazity napadených stromů. Nejdříve je potřeba provést redukci usychajících stromů v blízkosti mateřské školy, které představují reálné riziko pro děti při hrách na zahradě. Musí se ovšem pokácet i suché a málo stabilní stromy v blízkosti frekventovaných cest a herních prvků i u nové zástavby rodinných domů.

Mladá Boleslav: Kácení suchých stromů se nevyhne ani lesu na Sahaře
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Les na Sahaře je velmi oblíbeným cílem procházek lidí z okolí i z dalších částí Mladé Boleslavi a je nezbytné co nejvíce snížit riziko pádu stromů či silných větví na procházející občany. Návštěvníci lesa by proto měli také v dalších týdnech dávat velký pozor a vyhnout se místům, kde bude aktuálně probíhat těžba a které budou i označeny páskou.

Kácení zajistí Lesy města Mladá Boleslav. Vytěžené dřevo a klestí bude dočasně umístěno na hromadě na kraji lesa. Také na tyto hromady nemají lidé vstupovat, aby neriskovali úraz.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

Podobně jako v lesích a parcích v mnoha českých městech a obcích se ani lesu na Sahaře nevyhnul dlouhotrvající devastující vliv sucha, hmyzích škůdců i parazitních hub. Při pohledu na kmeny i do korun borovic a bříz je zřetelně vidět postupující špatný stav dřevin. Borový porost na Sahaře je podle lesáků již 130 let starý a zhoubně na něj působí také parazitní houba ohňovec borový, která přispívá ke zhoršení stability dřevin.. Již nyní ve zdejším lesním porostu dochází často k samovolnému vyvrácení stromů či pádu větších větví. Větší zásah a redukce suchých stromů je proto podle lesáků nezbytná. Práce potrvá několik týdnů a bude závislá na vhodném počasí.

Na jaře 2021 (v lepším případě ještě letos na konci podzimu) se začne s náhradní výsadbou borovic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…