Mladá Boleslav: Město získalo dokumenty z pozůstalosti Dr. Karla Mattuše

23.07.2021 11:44

Město Mladá Boleslav získalo ze soukromých sbírek dokumenty z pozůstalosti Dr. Karla Mattuše – bývalého mladoboleslavského starosty, který vykonával úřad v letech 1870 – 1889.

Mladá Boleslav: Město získalo dokumenty z pozůstalosti Dr. Karla Mattuše
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Město je odkoupilo za částku 5000 Kč, která byla na spodní hranici odhadní ceny. Dokumenty budou sloužit k prezentaci města a budou veřejnosti přístupné při různých výstavách spojených s historií města Mladá Boleslav.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Karel Mattuš (1836 – 1919) byl český právník a staročeský politik. V letech 1865 – 1889 působil v městské a okresní samosprávě v Mladé Boleslavi (obecní tajemník, obecní zastupitel a okresní zastupitel, v letech 1870 – 1889 boleslavský starosta). V letech 1866 – 1893 zasedal s přestávkami v Českém zemském sněmu za staročeskou stranu a po ukončení pasivní rezistence roku 1879 rovněž v Říšské radě; pracoval především v rozpočtovém a branném výboru a měl podíl na finančním, sociálním a železničním zákonodárství Taaffeho vlády.

Po porážce staročechů v roce 1890 přijal místo ředitele Zemské banky království Českého, po smrti Riegra byl zvolen předsedou staročeské strany. Během 1. světové války předsedal Národnímu výboru. Byl oceňovaný pro hluboké odborné znalosti, řečnické a vyjednávací schopnosti a korektní jednání s oponenty.

Na základě posudku a ocenění dokumentů došlo k odkoupení souboru, který zahrnují Diplom čestného občanství, uděleného mladoboleslavskou radou dne 12. listopadu 1883. Součástí složky je též korespondence s udělením Řádu železného kříže z roku 1887 a Řádu Františka Josefa, včetně potvrzení o udělení tohoto řádu, z roku 1907 (celkem tři dopisy, dvě obálky a jedna jmenovací listina).

„Jedná se o soubor unikátních památek na Mattuše samého, které dokládají jeho ocenění jak na úrovni města, tak i na úrovni rakouského státu, projevené udělením obou řádů,“ poznamenal náměstek primátora Daniel Marek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…