Mladá Boleslav: Městské divadlo uvedlo nejslavnější dílo Agathy Christie

24.02.2019 15:52

S příznivou odezvou diváků se setkala premiéra hry A pak už tam nezbyl ani jeden (původně Deset malých černoušků), kterou Městské divadlo Mladá Boleslav uvedlo v pátek 22. února na velké scéně. Mladoboleslavská inscenace tohoto skvěle napsaného a pečlivě vygradovaného psychothrilleru se zrodila pod režijním vedením uměleckého šéfa divadla Petra Mikesky.

Mladá Boleslav: Městské divadlo uvedlo nejslavnější dílo Agathy Christie
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Na opuštěný ostrov se sjíždí vybraná společnost, aniž by znala blíže důvod pozvání. Luxusní vila, samota, krásné počasí slibují příjemně strávený čas. Všechno se však rychle mění a ze snu se stává noční můra. Podle prastaré básničky o černoušcích začínají jednotliví členové společnosti umírat. Z vily se tak stává čekárna na smrt a ze všech přítomných potenciální oběti.

Po nezbytné úvodní části, kdy se aktéři příběhu sjíždí do vily, představují se a polykají první drinky, se nit tohoto dramatu začne odvíjet rychleji. Napětí se postupně stupňuje zvláště od chvíle, kdy všem přítomným dojde, že vrah musí být jedním z nich. Dobrá režie, herecké výkony i práce se zvukem a světlem, to vše spoluvytváří pěknou podívanou, Zážitky gradují ve scénách při svíčkách a následně i v úplné tmě, kdy se divák skutečně může jen domýšlet, co se na jevišti odehrává. Finále poměrně dlouhé inscenace nabízí také zajímavé a dynamické okamžiky i překvapení, i když v tempu naředěném až příliš mnohoslovným vysvětlováním.

Mezi diváky nechyběli náměstkové primátora Daniel Marek a Miroslava Kašpárková. V každém případě inscenace jako celek rozhodně stojí za zhlédnutí i pro ty, kteří toto notoricky známé dílo Agathy Christie již znají z knihy či filmových zpracování. Jen bych dalším reprízám popřál méně kašlajících diváků, kteří rozhodně k pečlivě budovanému napětí nepřispívají.

Hrají:
Rogers - Martin Hrubý
paní Rogersová - Alena Hladká
Věra Claythornová- Diana Šoltýsová j.h.
Filip Lombard - Jakub Koudela j.h.
William Bloore - Roman Teprt
Dr. Armstrong - Radim Madeja
sir Lawrence Wargrave - Petr Bucháček
Emily Brentová - Karolina Frydecká
generál Mackenzie - Luděk Jiřík j.h.
Anthony Marston - Milan Ligač
Naracot - Otakar Jílek j.h.

Překlad: Jana Ohnesorg
režie: Petr Mikeska
dramaturgie: Kateřina Suchanová
scéna: Michal Syrový
kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.