Mladá Boleslav: Na Štěpánce budou sázeny již vzrostlé stromy

20.02.2019 17:11

V parku Štěpánka pokračuje intenzivně kácení stromů napadených kůrovcem a zároveň již město ve spolupráci s odborníky projednává výběr vhodných stromů a jejich umístění při náhradní výsadbě. Podle primátora Raduana Nwelatiho bude snahou města zajistit pro náhradní výsadbu v co nejvyšší míře již vzrostlé stromy, které budou především vytipovány v okolních lesích a přesazeny na Štěpánku.

Mladá Boleslav: Na Štěpánce budou sázeny již vzrostlé stromy
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Mezi oslovenými odborníky, s nimiž chce radnice jednat o vhodném výběru a umístění nově vysazených stromů, je i známý botanik, publicista a propagátor informací o přírodě Václav Větvička. Ten přijede 26. února a spolu se zástupci města i firem podílejících se na řešení kůrovcové kalamity posoudí situaci přímo v parku.

"Zatím to vypadá, že bychom sázeli stromy s obvodem kmene mezi 50 až 60 cm a průměrem 20 cm. To už jsou poměrně velké stromy, například v případě dubů jde už o výšku mezi šesti až jedenácti metry. V tuto chvíli probíhá tipování stromů, které bychom mohli přesadit na Štěpánku," řekl primátor. Nabízené vzrostlé stromy v prodeji jsou podle zjištění vedení města menší a navíc nevhodné i proto, že jsou většinou ze zahraničí a vyrůstaly v jiných klimatických podmínkách. "Chtěli bychom proto mít přesazenou většinu stromů tady z okolí," doplnil primátor.

Kácení a postupné odklízení pokácených stromů a odřezaných větví na Štěpánce probíhá v těchto dnech intenzivně na více místech současně. Všechny tyto práce by se měly stihnout do poloviny března a následně během jara by měla začít nová výsadba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…