Mladá Boleslav: Náměstek Marek jednal se zástupci nově vzniklého Klubu přátel umění

15.05.2018 9:16

První květnový pátek se uskutečnila schůzka náměstka primátora Daniela Marka se statutárními zástupci nově vzniklého Spolku přátel umění Mladá Boleslav - Janou Mlčochovou, Miroslavem Jirounkem a Evou Pinkasovou.

Mladá Boleslav: Náměstek Marek jednal se zástupci nově vzniklého Klubu přátel umění
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Jednání, od něhož si všichni slibují nastartování nového proudu kulturního života v Mladé Boleslavi, byla přítomna i ředitelka divadla Janeta Benešová a ředitel společnosti Kultura města MB Milan Pruner. Tématem jednání byla vzájemná spolupráce a koordinace kulturních aktivit, zejména hudebního a výtvarného života ve městě. Prvním konkrétním důsledkem, na němž se zúčastněné strany shodly, je návrat koncertů Kruhu přátel hudby do budovy Městského divadla v Mladé Boleslavi.

Mladoboleslavské divadlo je krásná, architektonicky cenná budova s velmi dobrou akustikou pro komorní hudbu. Ostatně bylo projektováno jako prostor pro provozování činohry i opery, a za dobu svého více než stoletého provozu pamatuje koncerty umělců světového formátu (Destinnová, Smetanovo kvarteto, Richter).

Od roku 1978 se však koncerty Kruhu přátel hudby konají v prostorách buď klimaticky nevhodných jako je Sbor českých bratří, nebo s nedostatečným zázemím, například v aule Gymnázia Josefa Pekaře.

MDMB oslaví 21. listopadu 2019 110. výročí od svého otevření. Byla při něm provedena Jiráskova Lucerna, spoluúčinkovala Mladoboleslavská filharmonie a pěvecký sbor Boleslav. Každý z uvedených souborů považoval za čest účastnit se společného díla.

Spolek přátel umění MB, jenž navazuje na činnost spolku stejného jména založeného v roce 1907, se bude podílet na dramaturgii koncertů, bude přispívat k výchově nových posluchačů koncerty pro mládež a v rámci svých možností i financemi. Prvním koncertem v prostorách divadla, který předznamená koncertní sezónu Klubu přátel hudby 2019, bude scénické provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby dne 2. prosince 2018 v nastudování žáků zdejší základní umělecké školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…