Mladá Boleslav: Náměstkyně Kašpárková usiluje o vznik střediska výchovné péče

25.11.2019 18:46

Na sklonku minulého týdne absolvovala náměstkyně primátora Miroslava Kašpárková důležité jednání na ministerstvu školství. S ní se jednání zúčastnil také vedoucí oddělení prevence a kriminality Vladislav Král, a hlavním tématem byla snaha o zřízení střediska výchovné péče v Mladé Boleslavi.

Mladá Boleslav: Náměstkyně Kašpárková usiluje o vznik střediska výchovné péče
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Debata s náměstkem ministra školství Václavem Píclem a vedoucí oddělení institucionální výchovy a prevence Martinou Macovou Budinskou byla velmi přínosná, a skončila pro Mladou Boleslav jednoznačně pozitivně. V průběhu příštího roku by skutečně mělo středisko výchovné péče v našem městě vzniknout.

"Jsem nesmírně potěšená, že se nám podařilo přesvědčivě argumentovat, a získali jsme příslib vzniku střediska výchovné péče v Mladé Boleslavi Je to instituce, která v našem městě dlouhodobě chybí, OSPOD a školy přitom na tuto službu už dlouho čekají. V současné době jsou rodiče dětí, které potřebují odbornou pomoc, odkazováni na střediska v Praze, Liberci nebo Frýdlantu. Navíc jsou tam dlouhé čekací lhůty, pro mnoho rodičů je problematická i časová a finanční dostupnost," uvedla Miroslava Kašpárková.

Na ministerstvu domluvili také další spolupráci, zejména vytipování vhodného objektu a personální zajištění střediska.

Kromě toho jednali také o tom, že je v Mladé Boleslavi zapotřebí pomoc a podpora rodičům, kteří se mnohdy neorientují v české legislativě, a je tedy nutné rozšířit výchovnou péči o děti o sociální práci pro rodinu jako celek. Na toto téma budou jednání pokračovat i nadále.

Cílem práce středisek výchovné péče je předcházet vzniku a rozvoji negativních projevů chování dětí nebo narušení jejich zdravého vývoje, zmírňovat, nebo odstraňovat příčiny nebo důsledky již rozvinutých poruch chování a negativních jevů v sociálním vývoji a přispívat ke zdravému osobnostnímu rozvoji dětí. Střediska jsou tedy jednou z forem pomoci dětem, žákům a studentům, jejich rodinám, školám a školským zařízením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

19:06 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…