Mladá Boleslav: Nemocnice uspořádala akci Zdravější je nekouřit

02.06.2016 10:46

Zdravější je nekouřit. Tímto heslem žila Klaudiánova nemocnice v úterý 31. května, což je den, na který připadá Světový den bez tabáku. Nemocnice se k jeho oslavám připojila preventivní akcí podporující všechny, kdo chtějí skoncovat s kouřením. V komunikační chodbě pro ně připravila stánek, kde kuřáci mohli vyměnit cigaretu za jablko, nechat si lékařem překontrolovat stav svých plic a případně se rovnou objednat do Ambulance závislosti na tabáku.

Mladá Boleslav: Nemocnice uspořádala akci Zdravější je nekouřit
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Ta svým klientům v Klaudiánově nemocnici pomáhá již čtvrtým rokem a pyšní se tím, že zde s pomocí lékaře s kouřením skončily desítky zájemců. Příběhy některých z nich byly na akci k vidění na plakátech. "Zdravotně se cítím lépe a doma máme čistý vzduch," pochvaluje si například Marie Krmenčíková. Stanislav Folprecht má radost například z lepšího čichu, z toho, že se mu lépe dýchá a přestal kašlat. Pomoc odborníků si nemůže vynachválit ani Radka Vávrová: "Věnovali mi skvělou péči. Měla jsem sice spoustu rad i načtených, ale je mnohem lepší to slyšet i od někoho dalšího."

Přestat kouřit je totiž velmi těžké, jen málokdo se tohoto zlozvyku dokáže zbavit sám. Závislost na tabáku je podobná jako závislost na heroinu. Skoncovat s ní bez cizí, respektive odborné pomoci umí málokdo. Podle průzkumů to dokáže pouhých 20 procent z těch, kdo se o to pokusí. Lidé, kteří v nouzi sáhnou po různých nikotinových žvýkačkách či náplastech, svou šanci na úspěch zvyšují. Kouřit jich přestane bez asistence lékaře 28 procent. Jenže – nikotinové náhražky nejsou vhodné pro každého. Pokud narazíme na kuřáka s psychickou závislostí, nikotinová náhražka příliš mnoho nezmůže. A lékař má v takovém případě možnost nasadit farmakologickou léčbu. Jeho intervence tak šanci kuřáka na cestě za abstinencí zvýší na více než 40 procent.

Preventivní akce využilo několik desítek kuřáků

Se závislými na cigaretách v Centru léčby závislosti na tabáku pracují odborníci, kteří nemocným doporučují substituční náhražky, také kuřáky pravidelně sledují. Po celou dobu léčby je pacient kontrolován, speciální zařízení zjistí, zda dodržuje léčebný režim a zda tajně nekouří. "V rozhovorech s pacientem mu také pomůžeme zjistit, proč vlastně kouří a tento důvod se pokoušíme společně odstranit. Psychická pomoc a podpora je velmi důležitá," vysvětluje vedoucí lékařka Ambulance léčby závislosti na tabáku MUDr. Olga Žernosek. Potvrzuje, že její klienti si po několika týdnech uvědomují pocit lepší kvality života, odstranění všudypřítomného zápachu a také více peněz v peněžence. "Někteří si dříve prokouřené peníze šetří a pak jedou v létě na krásnou dovolenou," říká.

Preventivní akce Klaudiánovy nemocnice včera využilo několik desítek kuřáků, někteří z nich již s plicními obtížemi. To nejdůležitější rozhodnutí, totiž zda skutečně přestanou kouřit a do Ambulance závislosti na tabáku přijdou, je jen na nich.

Do Ambulance léčby závislosti na tabáku je možné se objednat na čísle 326 743 750.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…