Mladá Boleslav: Oprava mostu v Debři má začít v příštím týdnu

05.06.2016 17:29

V příštím týdnu by mělo dojít k předání staveniště vybranému zhotoviteli a postupnému zahájení rekonstrukce mostu přes Jizeru v příměstské části Debř. Tato investice město přijde na necelých deset milionů korun, oprava potrvá 180 dnů a měla by tak v případě, že nenastanou nečekané problémy, skončit ještě letos do konce listopadu. Informoval o tom náměstek primátora Jiří Bouška.

Mladá Boleslav: Oprava mostu v Debři má začít v příštím týdnu
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Nejdříve začnou přípravné práce a teprve později v průběhu června bude následovat uzavření mostu pro dopravu s tím, že pro pěší a cyklisty bude zatím sloužit dále. V rámci přípravných prací dojde k zařizování staveniště, stavbě buněk a upravení vjezdu na místo v blízkosti inundačního mostu. Podrobnosti kolem dopravních omezení se dále projednávají a budou v aktualitách na webu města zveřejněny během první poloviny června.

Přemostění se skládá z vlastního mostu přes Jizeru tvořeného obloukovou konstrukcí  a inundačním mostem. Výstavba mostu byla dokončena v roce 1922. Stávající nosná konstrukce mostu je nejvíce porušena v místech dilatací, které neplní svou funkci a navíc v těchto místech do nosných konstrukcí zatéká srážková voda. Ta způsobuje silnou korozi ocelových ložisek, které neumožňují pohyby předpokládané při návrhu mostu. Tím dochází k přídavnému namáhání nosné konstrukce, která s ohledem na degradaci betonu a následně i její betonářské výztuže je ještě dále degradována. V nosné konstrukci tak vznikají velké trhliny, které nadále urychlují zhoršení jejího stavebního stavu. Sanace mostu je rozdělena do dvou etap.

V 1. etapě se provede rekonstrukce všech čtyř dilatací včetně provedení nové hydroizolace mostu. Dojde také na sanaci všech ložisek mostu, u obloukového mostu se obnoví ocelové přípravky pro stažení ložiskových oblouků. Opraví se i podhled nosných konstrukcí inundačního mostu. Ve 2. etapě bude provedena sanace nosné konstrukce obloukového mostu, dále rekonstrukce mostního vršku, budou odstraněny všechny konstrukční vrstvy vozovky a chodníků, včetně izolace a vyrovnávacích vrstev, a nahrazeny novým konstrukčním souvrstvím. Bude i rekonstruováno zábradlí a odvodnění mostu. Rekonstrukce mostu je navržena na stávající šířkové uspořádání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…