Mladá Boleslav: Podpora chytrého města byla zakotvena i ve strategickém plánu

01.05.2018 15:59

Vedení města spolu se zastupiteli rozhodlo o aktualizaci Strategického plánu rozvoje města MB. Mezi priority byl nově zařazen také rozvoj konceptu chytrého města (Smart City).

Mladá Boleslav: Podpora chytrého města byla zakotvena i ve strategickém plánu
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Koncept je členěn na dílčí opatření v oblasti dopravy, energetiky, životního prostředí, veřejné správy a veřejných služeb. "Chytré věci, kterých se to týká, se snažíme už nějakou dobu implementovat do různých oblastí v našem městě. Například pokud někde předěláváme křižovatku, snažíme se umístit tam i senzory, které snímají hustotu dopravy a přenesou signál do semaforu," uvedl první náměstek primátora Jiří Bouška.

Významná část se bude dotýkat dopravy a parkování, lidé si budou například moci online zjistit, zda je na parkovišti volno. Jde ale i o menší projekty, které s chytrým městem korespondují, například bezplatné pokrytí signálem wifi na některých místech, jako to aktuálně funguje třeba ve sportovní hale.

"Důležité je mít to zakotveno ve strategickém plánu, protože jde o velice nákladné věci, ale právě do oblasti Smart Cities směřuje značná část evropských dotací i národních programů," vysvětlil náměstek Bouška důvod aktualizace strategického plánu.

Město v tomto ohledu těsně spolupracuje s firmou Škoda Auto. "Týká se to hlavně telematiky, Škoda Auto směřuje k elektromobilitě a vyrábí chytrá auta, proto jim chceme vyjít vstříc, aby lidé možnosti svých automobilů mohli využít i za branami továrny," upřesnil Jiří Bouška.

Týká se to semaforů, křižovatek, parkovišť, ale třeba i možností dobíjet elektromobily. Nicméně například úprava všech křižovatek, radarů a semaforů ve městě by přišla na více než 100 milionů korun, proto se bude vedení města snažit získat dotace, které mohou být v některých případech až ve výši 85 % uznatelných nákladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…