Mladá Boleslav: Představa o budoucím využití Domu kultury je prakticky jasná

06.06.2016 17:28

Vedení města již má z velké části jasno v tom, jak má být Dům kultury po plánované rekonstrukci a modernizaci využíván.

Mladá Boleslav: Představa o budoucím využití Domu kultury je prakticky jasná
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Dospělo k tomu po diskusích se současnými i potenciálními uživateli kulturního domu, na základě diskusních fór s mládeží i seniory, po jednání se zástupci spolků a organizací včetně těch, které pracují s mládeží. A samozřejmě i na základě podkladů v podobě dvou architektonických studií Liberecké univerzity, které také byly v dubnu prezentovány na veřejném fóru a následně umístěny i do samostatné rubriky na webu města, kde si je mohli zájemci v klidu prohlédnout.

Se stěhováním knihovny se už nepočítá

„Už od začátku jsme samozřejmě měli nějakou svoji představu, ale nechtěli jsme rozhodovat od stolu, ale po důkladné diskusi s veřejností.  I na základě těchto podnětů vzniklo zadání pro architektonické studie, které jsme představili.  Jsem rád, že se podařilo vyvolat na toto téma veřejnou diskusi a jsme i vděční za řadu nových podnětů, které jsou pro nás určitě inspirující. Mohu potvrdit, že v této chvíli se již kreslí varianta třetí, která, jak věříme, zahrnuje to nejlepší z těch dvou představených studií. Tato třetí varianta již neřeší stěhování knihovny do Domu kultury, nicméně počítá s nějakou formou literární kavárny, o které i se zástupci knihovny dále jednáme,“ řekl náměstek primátora Daniel Marek.

V rekonstruovaném Domě kultury se podle této finální vznikající varianty počítá s víceúčelovými klubovnami, zkušebnami, hudebním klubem, vzniknou zde prostory pro nejmenší děti i vhodné zázemí pro maminky, ale i například klub pro teenagery 15+, kteří dnes nemají ve městě mnoho šancí, kde trávit volný čas.

Modernizovaný divadelní (loutkový sál) by měl být vybaven také lepší technikou, která mimo jiné umožní i kvalitnější projekci filmů.

V Domě kultury vznikne výtah, literární kavárna i jiné formy občerstvení. Rekonstrukce čeká i zdejší restauraci. V prvním patře se již nepočítá s knihovnou ani kongresovým zázemím, jak navrhovaly architektonické studie. Vylepšení se dočká stávající zrcadlový sál, vzniknout by zde měl víceúčelový přednáškový sál s kapacitou cca 60 až 80 osob, zvažují se i výstavní prostory a potřebné zázemí pro tyto aktivity včetně sociálního zařízení. Obnova čeká i vnější plášť kulturního domu a jeho bezprostřední okolí. Počítá se i s vybudováním mobilního parkovacího domu nad stávajícím povrchovým parkovištěm, který jeho kapacitu zdvojnásobí.

Kdy to celé začne?

Náměstek primátora zdůrazňuje, že vedení města si je dobře vědomo, že modernizovaný Dům kultury bude sloužit všem generacím další desítky let a že rozhodně není cílem nic uspěchat. Po shromáždění veškerých podnětů a poznatků by mělo být definitivně jasno o funkčním využití kulturního domu do konce léta letošního roku. Poté se začne připravovat finální studie, dojde k vypracování projektové dokumentace a bude následovat výběr zhotovitele. Vlastní rekonstrukce by tak měla začít během roku 2017 a bude rozložena do dvou let. Rozhodně není cílem kvůli stavebním pracím třeba na rok tento objekt zcela uzavřít, ale naopak umožnit zde plesovou sezonu a podobně. Na snížení energetické náročnosti objektu se pokusí město získat dotaci, na další úpravy a stavební práce pak musí zajistit prostředky ze svého rozpočtu a pravděpodobně za pomoci úvěru.

Diskuse byla důležitá

„Rád bych také upřesnil, že já sám jsem nikdy nebyl obhájcem varianty stěhování knihovny. Pouze nám to přišlo jako zajímavý nápad, který jsme ovšem v žádném případě nechtěli protlačovat za každou cenu. Jsem proto rád za diskuzi, kterou to vyvolalo. Bohužel se mezi lidmi začaly šířit nepravdy a dezinformace ohledně knihovny ještě dříve, než jsme studie obdrželi hotové. To celou následnou debatu o budoucím využití Domu kultury dost zkreslilo. Na druhé straně to ale také přineslo řadu nových pohledů a námětů, z nichž ty nejlepší určitě budeme chtít zapracovat do finální varianty. Skutečně nás názory lidí zajímají. Mohli jsme si to rozhodnout jen na radnici a pak jen oznámit, jak to všechno bude. Zvolili jsme ale záměrně sice složitější, ale dle mého otevřenější cestu, protože Dům kultury bude sloužit všem generacím dlouhá léta. Věřím, že s konečnou podobou a uspořádáním bude nakonec většina lidí spokojena,“ uvedl náměstek Marek.

O dalším vývoji budeme informovat v dalších vydáních Boleslavanu i v aktualitách na webu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…