Mladá Boleslav: Přestavba vnější části ekocentra jde do finiše

29.08.2015 12:27

V těchto dnech jde do finiše přestavba vnější části areálu Ekocentra Zahrada u Jaselské ulice, která nese název Rajská zahrada. Od jara se podařilo provést řadu úprav a změn, které pro návštěvníky areálu určitě budou znamenat příjemné překvapení. V nově upraveném terénu najdete upravenou zeleň, cestičky, lavičky i jezírko, ale i přírodní herní i naučné prvky pro děti včetně několika přírodních přístřešků. Nově upravená zahrada se otevře pro veřejnost od 7. září a nabídne celou řadu nových vjemů a zážitků.

Mladá Boleslav: Přestavba vnější části ekocentra jde do finiše
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Venkovní prostory ekocentra se změnily zásadním způsobem. Místo původním záhonů s okrasnými rostlinami a keři zde nyní najdete ukázky různých druhů biotopů, Jsou zde náznaky horského prostředí, vřesoviště, jezírko a rašeliniště. Objevila se tu i hmatová stezka, na které můžete bosýma nohama a se zavřenýma očima hádat, po jakém druhu povrchu jdete. Uprostřed nových úprav zůstává menší travnatá plocha pro hry dětí. Děti zde najdou i chýše a altány z přírodních materiálů, podzemní noru a další zajímavé prvky. Novinkou v ekocentru je i výběh pro ovce a altán s malým výběhem pro králíky. Od otevření zde bude po celé září také fotografická výstava, která bude mapovat postupné proměny venkovních prostor až po novou podobu.

Úpravy vnější části areálu financoval Středočeský kraj.Zdejší areál se dočkal zásadní proměny díky městu Mladá Boleslav již v předchozích letech. V letech 2013 a 2014 zde byl s pomocí evropských dotací vybudován nový pavilon a provedly se i další úpravy v areálu. Zbouráním stávajícího objektu a stavbou nového pavilonu získalo ekocentrum nové prostorné klubovny, zvětšil se také vstupní prostor, vzniklo zde nové sociální zázemí a nová je i pěkná kavárna v přízemí tohoto pavilonu. Tato investice přinesla nejen zlepšení vzhledu celého areálu, výukových i provozních podmínek, ale zároveň vyhovuje hygienickým požadavkům.

Ekocentrum Zahrada je součástí Domu dětí a mládeže Na Výstavišti. Zaměření pracoviště na ekologickou výchovu a osvětu se datuje od roku 2007, kdy byl také poprvé použit název Ekocentrum Zahrada, namísto dřívějšího Zahrada DDM. Provoz celého areálu zajišťují profesionální chovatelé a zahradníci, pravidelné zájmové kroužky, programy pro školy a akce pro veřejnost připravují a zajišťují pedagogičtí pracovníci ekocentra. Součástí ekocentra je minizoo i Záchranná stanice pro handicapované živočichy v Ekocentru Zahrada, která je pobočkou záchranné stanice v Pátku u Poděbrad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…