Mladá Boleslav: Průchod pod tratí v Podlázkách by se měl stihnout do konce roku

16.04.2017 7:34

Zástupci města v čele s primátorem města Raduanem Nwelatim se sešli 12. dubna v rámci tradičních schůzek s obyvateli příměstských částí s občany Podlázek a Michalovic.

Mladá Boleslav: Průchod pod tratí v Podlázkách by se měl stihnout do konce roku
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Zdejší obyvatele nejvíce zajímaly otázky spojené s dopravou, životním prostředím a bezpečností chodců na zdejších silnicích. Primátor informoval hned v úvodu, že se konečně zdejší lidé brzy dočkají bezpečného průchodu pod viaduktem v Podlázkách. Do konce léta by město mělo získat stavební povolení a vysoutěžit dodavatele a ještě do konce letošního roku chce bezbariérový průchod pro chodce vybudovat.

Primátor dále informoval o tom, že ještě letos město vybuduje chodníček k památníku v Podlázkách, opraví chodník od restaurace U Suchých směrem k pomníku a také se opraví zdejší autobusová zastávka. Zároveň se chystá oprava i dalších chodníků v Podlázkách. Na návrh občana přislíbil primátor prověřit technické možnosti, jak zajistit, aby u podjezdu pod viaduktem byla bezpečnostní zrcadla vyhřívaná. U pomníku se připravuje i zřízení dalšího přechodu pro chodce, ale je potřeba nejdřív získat souhlas kraje, na jehož pozemek přechod zasahuje. Město také zajistilo zlepšení veřejného osvětlení instalací čtyř lamp. Hovořilo se také o přání občanů ze zadních Podlázek, aby se pokácely stromy, které zde zhoršují podmínky k bydlení a jsou nebezpečně nakloněné. V souladu s legislativou nelze lesní porost vymýtit, ale bude možné u určených stromů provést prořezání. Ještě letos bude také do konce léta dokončena oprava hřbitovní zdi v Michalovicích.

Velká diskuse se vedla o tom, jak vyřešit cestu pěších mezi Michalovicemi a Podlázkami, kde kraj sice původně plánoval v rámci opravy komunikace její rozšíření a vybudování chodníku, ale nakonec jen opravil stávající vozovku. V praxi je zde při velké frekvenci osobních i nákladních vozidel velmi nebezpečná chůze pěších, proto se hledají varianty, jak zajistit schůdnější cestu. Mnoho diskusních příspěvků směřovalo na téma nové výstavby v Michalovicích a s tím souvisejících problémů, mluvilo se o parkování, amfiteátru Michalovická putna i potřebě průběžné obnovy herních prvků na sídlišti.

Primátor také upřesnil situaci kolem michalovické skládky. Chystá se rozšíření v její zadní části, naopak vršek skládky a přední část u silnice bude postupně rekultivována. Na rozšíření skládky je zažádáno o stavební povolení. Při tomto rozšíření se zajistí životnost skládky o dalších pět let v případě, že stejně jako nyní se sem bude vozit komunální odpad pouze z Mladé Boleslavi a ne z okolních obcí a měst. Zároveň se připravuje projekt centra průmyslového zpracování odpadu. Původní projekt se nepodařilo zrealizovat, protože vysoutěžená firma stavbu nezahájila a město se s ní soudí o ušlý zisk. Nový projekt bude podle primátora upraven a v menším rozsahu. V současné době se posuzuje na ministerstvu životního prostředí, zda bude možné získat pro tento záměr alespoň částečně státní dotaci.  Primátor vysvětlil, že vlastní centrum zpracování odpadu bude určitě do budoucna pro město výhodnější, než odvážení odpadu do spaloven v Praze či Liberci.

Primátor Nwelati také informoval občany o možnosti požádat město o příspěvek na vysázení nové zeleně na veřejně přístupném pozemku, a to i v případě, že pozemek bude patřit soukromníkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…