Mladá Boleslav: Senioři a zdravotně hendikepovaní budou moci využívat služeb senior taxi

23.06.2018 16:58

Novinkou mezi sociálními službami v Mladé Boleslavi bude takzvané senior taxi. "Chceme tak starším či zdravotně znevýhodněným lidem umožnit dostat se za rozumnou cenu k lékaři, na úřady nebo třeba na poštu.

Mladá Boleslav: Senioři a zdravotně hendikepovaní budou moci využívat služeb senior taxi
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Proto jim nabídneme možnost zavolat si senior taxi. Klienti této služby zaplatí za jednu cestu dvacet korun, ovšem abychom jim mohli jízdu garantovat, musí si službu objednat 24 hodin předem. Bude také nutné, aby se prokázali klientskou kartou, která bude vydávána zdarma na stejných místech jako městská karta, ovšem bude odlišena výrazným žlutým pruhem," vysvětlila principy fungování náměstkyně primátora Zdeňka Veškrnová.

Pro vydání této karty se lidé budou muset prokázat občanským průkazem, respektive průkazkou ZTP či ZTP+P. Služba je určena výhradně lidem s trvalým pobytem v Mladé Boleslavi, kteří dovršili věk 65 let nebo mají průkaz ZTP, případně ZTP+P.

"Omezena budou také místa, kam mohou lidé senior taxi využít, jde o místa státní správy či samosprávy, zdravotnická zařízení, sídla poskytovatelů sociální péče a podobně. Služba bude poskytována v nepřetržitém režimu 24 hodin sedm dní v týdnu, ovšem pokud si člověk zavolá s tím, že má někde být za půl hodiny, garantovat mu to nemůžeme, pouze pokud bude mít některý vůz aktuálně volnou kapacitu. Stoprocentní jistotu tak bude mít, pokud si službu objedná 24 hodin předem. Za jízdu je považována jedna cesta, tedy například  cesta k lékaři. Vůz na klienta nebude čekat, a zpáteční cesta od lékaře domů je považována za další jízdu, tedy za ni zaplatí dalších dvacet korun," doplnila Zdeňka Veškrnová.

Doprovod hendikepované osoby má jízdu zdarma, zavazadlo je rovněž přepravováno bezplatně.

Vozy budou opatřeny zařízením PDA, které bude snímat kód z karty při nástupu do auta a při výstupu z něj, město tedy bude mít přesnou evidenci všech jízd včetně údajů z GPS o trase a čase cesty.

Město plánuje začít tuto službu testovat od července, pro širokou veřejnost by měla být v ostrém režimu spuštěna letos v srpnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…