Mladá Boleslav: Univerzita třetího věku nabízí v novém roce zajímavá témata

19.08.2019 13:59

Mladoboleslavská univerzita 3. věku a volného času seniorů 25. září slavnostně zahájí 17. akademický rok 2019/2020 v kostele sv. Havla. Univerzita pro tento akademický rok otvírá 10 tříd a nabízí pestrou paletu nabízených témat.

Mladá Boleslav: Univerzita třetího věku nabízí v novém roce zajímavá témata
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Cestujeme po Evropě II, 2. r.
(pondělí)
Přednášky tohoto studijního oboru jsou zaměřeny na Evropské geografické rekordy, zajímavá seskupení - departmenty, věhlasné regiony, provincie opředené legendami, krásou a tajemstvím. Také významná turistická střediska, známé i méně známé oblasti, památná místa, historická města, které se pyšní názvem UNESCO. Představíme vám kulturní, obchodní i politická centra, konstituční monarchie, nejvýznamnější evropské observatoře a mnohé další.

Kapitoly z moderních dějin Československa
(pondělí)
Pohled do minulosti české historiografie, životní styl a kultura meziválečného a válečného Československa. Co znamenají osudové osmičky v dějinách Československa? Představíme významné osobnosti našich dějin v oblasti literatury, filmu a divadla i v době válečné i meziválečné. Co vše víme o Česko-Německých vztazích, jak si počínala Československá armáda v Normandii, na východní frontě, ale také jak si počínaly ženy v zahraničním odboji.

Dějiny umění I, 1. r.
(úterý)
Umění, kultura a vzdělanost! Jak se tyto tři pojmy vzájemně ovlivňovaly, jak formovaly člověka? Existuje hranice mezi nimi? To vše se dozvíte ve studijním oboru Dějiny umění (kunsthistorie)! Posluchačům nabídneme vybrané kapitoly z dějin výtvarného umění: malířství, sochařství, umělecké řemeslo, architektura (z období baroka, klasicismu, romantismu, realismu). Také budou představeny i ostatní umělecké obory, jako jsou: dějiny literatury i knižní kultury, filmu – český film a jeho hvězdy v době protektorátu i v době znárodnění, filmové ateliéry Barrandov - „barrandovský příběh“, a divadla (i hudebního), velcí herci malých rolí a mnohé další.

Mladá Boleslav – známá i neznámá
(úterý)
Studijní obor je převážně zaměřený na Mladou Boleslav a její blízké okolí. Seznámí vás se vznikem významných staveb minulých i současných, historických i moderních a „život“ v nich a staveb všedních i nevšedních. Jak se vyvíjelo město – urbanistika (vznik, vývoj, návrhy a skutečnost). Seznámíme vás s dějinami města automobilů, také s historií firmy Lauryn a Klement a postupným vývojem fa Škoda Auto MB. Stavby Jiřího Krohy. Jakou reprezentativní výstavu zažilo město Mladá Boleslav, a jak vznikal přírodně krajinářský park Štěpánka a mnohé další

Kresba, malba a jiné výtvarné techniky
(čtvrtek)
I. ročník – posluchači prvního ročníku se budou zabývat zároveň kresbou a malbou i dalšími výtvarnými technikami jako např.: koláž, muchláž, kaligrafie a enkaustika.
II. ročník – posluchači se zabývají výhradně kresbou a malbou, možnostmi jejich výstupu v technikách jako např.: tečkovaná kresba, akvarel, tempera, olejomalba.
III. ročník - práce na absolventských zadáních.

Dějiny, dějiny regionu a dějiny umění 1. r.
(středa)
Program zaměřený na období pobělohorské, na konec 17. století (který byl spojen se závažnými důsledky bitvy na Bílé hoře v politickém, hospodářském, sociálním a kulturním životě) a počátek 18. století, (rozkvět barokní kultury a počátek manufakturní výroby). Déle na osudy hradů, tvrzí a zámků a jejich majitelů, na hudební a výtvarné umění raného novověku, na lidovou architekturu, ale také na osudy významných monarchů a osobností českých dějin.

Evropské dějinné události
(středa)
A významné osobnosti ve vztahu k českým dějinám. Studijní obor zachycuje důležité, zajímavé ale i společenské události, které významným způsobem ovlivnily politické, hospodářské a kulturní dění v Evropě. Zaznamenávají a ukazují na různé souvislosti, intriky či postoje vlivných a mocných zástupců církve, státu a království.

Anglický jazyk pro seniory, 1., 2. a 3. r.
(úterý, středa)
Zájemcům o výuku anglického jazyka nabízíme získat základní znalosti, pro mírně pokročilé, orientaci v jazyce při cestách, nákupech, návštěvě kulturních i jiných akcí. Pokročilí posluchači se mohou zdokonalit v konverzaci.

Základy právního povědomí, probační a mediační služby
(čtvrtek)
Přednášky tohoto oboru nabízí základní orientaci v právním řádu. Stručně vás seznámí s historií z hlediska regulace chování lidí, jak zvyk přerostl v obyčej, jak byla mnohá pravidla povýšena v právní normy a co vlastně znamená právo. Formou příkladů ze života vám ukážeme, jak se chovat, když dojde k újmě na majetku, jak postupovat, máte-li pocit, že jste byli poškozeni anebo se na váš úkor jiný obohatil. Jak se chovat při podpisu různých smluv a klíčových listin. Dozvíte se také vše o dědickém řízení, jak řešit pozůstalost, odhady nemovitostí, možný výběr soudního komisaře a mnohé další.

Další témata:
trestná činnost – podvody, krádeže, loupeže, domácí násilí. Jaká je aktuální situace v trestní justici, možnosti alternativních trestů a jak probíhá preventivní činnost. Trestná činnost páchaná na seniorech (podvody, krádeže, loupeže, domácí násilí) a její prevence, ale hlavně, jak se bránit, jak nepříjemné situace řešit, kde vyhledat pomoc, jak žít bezpečně a jak si poradit s legislativou.

Kurz: Pracujeme na počítači a internetu
(kurz se otvírá při naplnění počtu 8 zájemců)
Kurz je určen všem, kteří se chtějí naučit pracovat s počítačem a internetem, kteří chtějí objevovat nové možnosti informace a komunikace. Vysvětlíme nejčastěji používané pojmy z oblasti informačních technologií. Kurz je doporučen i seniorům, tzv. falešným začátečníkům.

Naše zahrada – pro zdraví, krásu a užitek 2. r.
(čtvrtek)
Studijní obor se zaměřením na okrasné zahradnictví. Poradíme s organizací zahrady, jak, kdy a kam vysazovat letničky, trvalky, cibuloviny, byliny, ale i vřesy a vřesovištní rostliny. Jak ochránit zahradu proti škůdcům. Nabídneme přednášky na téma: zdraví prospěšné jedlé houby a houby v biotopu. Navrhneme různá řešení na pěstování zeleniny, květin, dřevin v nádobách. Ukážeme, co s naší zahradou dokáže odborník na zahradní architekturu či jak založit a starat se o okrasné dřeviny. Otevřeme téma Bylinky a jejich použití při péči o tělo a zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…