Mladá Boleslav: V parkovacím domě začala výstava plastikových modelů

23.02.2019 7:34

V prostorách vestibulu parkovacího domu na Staroměstském náměstí byla ve čtvrtek 21. února zahájena výstava plastikových modelů letadel, lodí, bojové techniky, dioram, automobilů a historie plastikového modelářství.

Mladá Boleslav: V parkovacím domě začala výstava plastikových modelů
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Na vzniku této unikátní kolekce modelů, stavebnic, diplomů i dalších dokumentů se podílelo celkem 19 autorů a další exponáty zde vystavili i modeláři z DDM Na Výstavišti a modelářského centra Pionýra na 6. ZŠ. Kurátorem výstavky je František Staněk starší, s nímž také výstavu zahájil moderátor Luboš Dvořák a předseda Svazu modelářů ČR Jan Žemlička.

"Přeji všem modelářům dobrou budoucnost a přeji jim, aby k tomu přitáhli i své děti, vnuky a možná i pravnuky," řekl při zahájení Jan Žemlička. Akce se zúčastnili i zástupci DDM, 6. ZŠ, spoluautoři výstavy, pamětníci i všichni ctitelé této zajímavé činnosti.

Výstavka není sice nijak rozsáhlá, ale přesto je na ní koncentrováno v zasklených vitrínách velké množství krásných modelů ze starších dob i ze současnosti a zároveň se z doprovodných textů mohou návštěvníci dozvědět i řadu cenných informací a zároveň ti starší zavzpomínají na dobu svého mládí. Nechybí zde ani kronika mladoboleslavských modelářů.

Historie plastikového modelářství v Mladé Boleslavi se začala psát již v roce 1966, Průkopníky tohoto modelářství se stali František Staněk, Ivo Pospíšil, Mirek Vaverka a Václav Moravec. Postupně přicházeli další a začala se psát tato více než padesátiletá historie plná velkého nadšení, poctivé práce i šikovnosti, úspěchů i překonávání překážek.

Nenechte si tuto výstavu ujít, určitě stojí za návštěvu. Měla by trvat minimálně dva měsíce.

Další zajímavou akcí z této oblasti bude v sobotu 16. března soutěž plastikových modelů dětí O štít města Mladé Boleslavi, která se bude konat v jídelně 6. ZŠ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…