Mladá Boleslav: V parku Štěpánka začala výsadba prvních stromů

31.03.2019 16:56

V parku Štěpánka začala ve čtvrtek odborná firma Pepi-Leas vysazovat první stromy v místech, které nejvíce postihla kůrovcová kalamita.

Mladá Boleslav: V parku Štěpánka začala výsadba prvních stromů
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

V reakci na tento kalamitní stav se v první etapě sázejí stromy u dětského hřiště a v dalších místech, kde bylo vykáceno nejvíce stromů a kde je potřeba zajistit stín. V pátek před polednem zde již byly vysazeno prvních několik dubů letních, dovezených z městských lesů, které jsou staré zhruba 20-30 let a vysoké kolem 10-12 metrů. Výběr a umístění každého stromu je pečlivě posuzován a konzultován s odborníky. I způsob sázení stromu a další práce vedou k tomu, aby měly tyto stromy co největší šance pro svoji další prosperitu v novém místě.

V této první etapě by mělo být vysazeno na vytipovaná místa zhruba 40 stromů, které jsou jednak u dětského hřiště či v místě bývalého smrkového háje u lanové pyramidy, ale i například na tzv. Veverkově, za hudebním altánem, podél cest a na dalších vhodných místech. Jak potvrdil primátor Raduan Nwelati, po této první etapě sázení vzrostlých stromů bude město v následné výsadbě a další péči o park postupovat podle odborné studie, kterou si nechá zpracovat.

Výběr stromů a jejich následné přesazení se dělá s velkou odpovědností. Dbá se, aby ve svém novém prostředí měly podobný sklon terénu, aby byly natočeny na stejnou světovou stranu a aby byly splněny i další podmínky, aby se stromy zdárně mohly ujmout. Je k tomu určená i speciální přesazovací mechanika a vytěžovaný kořenový bal má průměr 1,4 metru, aby co nejméně docházelo k poškození kořenového systému. Při sázení těchto stromů se přidává hydrogel a další příměsi včetně rašeliny pro lepší aklimatizaci v novém prostředí. Firma stačí vysázet zhruba tři stromy denně v závislosti na zvolené lokalitě a podloží včetně jeho stabilizace pomocí pevných hranolů. O víkendu se nesází, další práce budou následovat v příštím týdnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…