Mladá Boleslav: Ve městě začal pracovat koordinační tým pro řešení problémů lidí bez domova

31.07.2020 16:59

V Mladé Boleslavi začal v červenci pracovat koordinační tým pro řešení situace lidí bez domova. Klade si za cíl nastavit pravidla pro spolupráci města, bezpečnostních složek i neziskových organizací a řešit problémy, které se v souvislosti s těmito osobami objevují.

Mladá Boleslav: Ve městě začal pracovat koordinační tým pro řešení problémů lidí bez domova
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Zejména pak v okolí střediska Naděje, tedy v ulicích Štyrsova a Nádražní, kolem autobusové zastávky Pod hradem u bývalé Akumy a v lokalitě Belveder. V čele koordinačního týmu je náměstkyně primátora pro sociální oblast Miroslava Kašpárková.

První schůzky koordinačního týmu se zúčastnili kromě náměstkyně Kašpárkové zástupci odboru sociálních věcí, odboru bezpečnosti a prevence kriminality magistrátu, zástupci Policie ČR, městské policie a neziskových organizací Naděje a Semiramis.
Prvním jasně definovaným úkolem z této schůzky je zmapovat co nejpřesněji aktuální počet lidí bez domova na území města Mladá Boleslav, příčiny jejich situace, místo trvalého pobytu atd. Zmapování počtu lidí bez domova na území města je úkol nově vzniklého mobilního sociálního týmu.

Z praxe je zřejmé, že se na území města Mladá Boleslav vyskytují osoby bez domova trvale hlášené v jiných městech České republiky, popřípadě občané cizí národnosti, bez finančních prostředků na zpáteční cestu do místa svého trvalého bydliště. V případě, kdy tato osoba projeví zájem dobrovolně odcestovat z Mladé Boleslavi do místa svého trvalého pobytu, jí město v součinnosti se střediskem Naděje zajistí jízdenku a ostatní náležitosti k odcestování. 

První takovou „vlaštovkou“ je případ občana Slovenské republiky, který přijel do Mladé Boleslavi za prací před několika lety. Bylo zjištěno, že více než šest měsíců nemá práci a žije pouze z toho, co nalezne nebo dostane. Tento muž využil nabízené příležitosti vrátit se domů a 28. července odjel do místa svého trvalého pobytu na Slovensku. To se již podařilo ve spolupráci odboru bezpečnosti a prevence kriminality s Nadějí. 

Z jednání koordinačního týmu také vyplynul úkol, že jak městská policie, tak Policie ČR bude předmětné lokalitě věnovat zvýšenou pozornost při své každodenní činnosti. Mimo to bude v lokalitě ulic Štyrsova, Nádražní, Pražská a Belveder vyčleněna jedna hlídka asistentů Bezpečného města Mladá Boleslav, která zde bude vykonávat pěší obchůzkovou činnost a dohlížet nad dodržováním pořádku. Tuto lokalitu bude také ve zvýšené míře kontrolovat a v případě potřeby i uklízet společnost Compag.
Odpovědní pracovníci magistrátu dále tuto problematiku aktivně řeší, hledají vhodný objekt pro práci s osobami bez přístřeší, protože jsou si vědomi faktu, že umístění střediska Naděje v bytovém domě není dobré řešení.

Další schůzka koordinačního týmu se uskuteční v druhé polovině srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…