Mladá Boleslav: Vznikly již první desítky metrů nové cyklostezky Jičínská se již staví

13.11.2018 16:45

Minulý týden začala první etapa stavby cyklostezky Jičínská, která je dalším důležitým milníkem pro vznik sítě páteřních cyklostezek v Mladé Boleslavi.

Mladá Boleslav: Vznikly již první desítky metrů nové cyklostezky Jičínská se již staví
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Cyklostezka povede od zvedací lávky přes Klenici podél Jičínské ulice až na křižovatku s ulicí Na Celně. V první fázi, která zahrnuje chodník od zvedací lávky až ke konci asfaltového chodníku u kruhového objezdu, již je část stezky hotová a bude dokončená zhruba do týdne. Chodník je dočasně pro chodce uzavřen, ale s opatrností tudy lze po okraji projít. "V této první části od zvedací lávky až k čerpací stanici u Jičínské ulice bude smíšený chodník pro pěší a cyklisty, ve zbylé části až k ulici Na Celně bude oddělená cyklostezka a nově opravený chodník," řekl náměstek primátora Jiří Bouška, který se přijel v pátek na stavbu podívat.

Výstavba nové cyklostezky, kterou město připravovalo již od roku 2014 a které předcházela mnohá složitá jednání o dopravních řešeních , bude stát zhruba 17,5 milionů korun. Vzhledem k tomu, že se jedná o projekt v rámci Integrovaného plánu rozvoje území, město zaplatí z uznatelných nákladů jen 10 procent, 85 procent přispěje EU, 5 procent stát.

"Jsem rád, že se konečně začalo stavět. Součástí stavby budou kromě nové cyklostezky a opravených chodníků i nově vyřešené a nasvícené přechody pro chodce na ulici Jičínská. Nově se budou upravovat i křižovatky s ulicemi Dukelská a Jilemnického," řekl náměstek Bouška. Celá stavba má být hotová do dubna 2019 a cyklostezka by tak mohla být připravena na jarní cyklistickou sezónu. Nová cyklostezka naváže na již hotové cyklostezky podél severovýchodní tangenty a za Baumaxem i na cyklostezku směrem na Řepov.

Město zároveň připravuje další cyklostezku mezi dálnicí D 10 a areálem automobilky Škoda Auto. Rada města v pondělí schválila dodatek smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic, díky kterému získá město povolení pro výstavbu cyklostezky na pozemcích státu. V minulosti již město také vykupovalo další pozemky od soukromých majitelů pro tuto připravovanou investici. Do budoucna se tak pracuje na tom, aby celý závod automobilky bylo možno obejít či objet na kole.

Náměstek Bouška také uvedl, že do jara 2019 by mělo být hotovo zhodnocení stavu již vybudovaných cyklostezek. Cílem je odstranit například nedokonalé nebo přebytečné dopravní značení, snížit vysoké nájezdy a zajistit případné opravy. Tyto na první pohled nepříliš viditelné zásahy by měly také přispět k většímu komfortu cyklistů při cestách po městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…