Mladá Boleslav je opět dál na cestě k titulu fairtradové město

27.01.2014 19:37

Mladá Boleslav se dostala opět blíž k cíli stát se fairtradovým městem. Vzhledem k tomu, že město již splnilo velkou část požadovaných kritérií pro udělení tohoto statutu, konalo se dnes na radnici jednání zástupců auditorů a členů řídícího výboru tohoto projektu v Mladé Boleslavi s náměstkem primátora Adolfem Beznoskou. Fair trade je způsob obchodu, který dává příležitost lidem v rozvojových zemích uživit se vlastní prací za důstojných podmínek.

Mladá Boleslav je opět dál na cestě k titulu fairtradové město
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

„Některá kritéria jsme splnili písemně a informovali o tom ústředí. Mimo to je ovšem potřeba splnit další kritéria, mezi která patří existence prodejen, které na území města prodávají fairtradové výrobky. A to si dnes prověří naši hosté přímo v terénu. Pokud bychom splnili všechna kritéria a pokud bude spokojenost s naší činností při propagaci fairtrade, tak bychom mohli získat titul v horizontu do dvou měsíců,“ řekl náměstek Beznoska. Dnešního jednání se zúčastnila Michaela Nová za Fairtrade ČR, Patrik Eichler z Ekumenické akademie Praha a Monika Picková a Jan Kůrka z řídícího výboru v Mladé Boleslavi.

"Jsme rádi, že se v Mladé Boleslavi začalo jednat i o zapojení dvou základních škol, které by se mohly ucházet o titul fairtradové školy. Návštěva auditorů probíhá za podpory projektu Trinet," řekl Patrik Eichler.

Řídící výbor  této aktivity v Mladé Boleslavi vyzývá i touto cestou prodejny, které se chtějí do projektu zapojit, aby kontaktovali koordinátorku projektu v Mladé Boleslavi Moniku Pickovou – mail: monca.pickova@seznam.cz.

Fairtradová města jsou mezinárodní iniciativou označování míst, kde je podporován fair trade. Cílem kampaně je osvěta fair trade a podpora prodeje fairtradových produktů v daném městě. Status je udělován nejen městům a malým obcím, ale univerzitám, školám nebo církvím. Pro města představuje status nástroj naplňování národních i mezinárodních politických cílů v oblasti udržitelného rozvoje a zároveň nástroj, díky kterému ukazují svým občanům a dalším institucím svou společenskou odpovědnost.

Kampaň Fairtradových měst (Fairtrade Towns) odstartovala v roce 2001 v britském městě Garstang z iniciativy Bruce Crowthera. Od ledna 2011 kampaň funguje také v České republice.

Další podrobnosti o tomto projektu najdete na webu města v rubrice O městě – Férová Mladá Boleslav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mb-net.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…