Mladá Boleslav má první dvě knihobudky

13.09.2017 7:25

V pondělí odpoledne byly v ulicích Mladé Boleslavi slavnostně otevřeny první dvě knihobudky, které by měly sloužit jako sdílená veřejná knihovna. První z nich je nedaleko Domu kultury, druhá v Novém parku.

Mladá Boleslav má první dvě knihobudky
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

"Jde o to, že bývalé telefonní budky jsou přebudovány a jsou do nich umístěny knížky. Každý si sem může přijít knihu vybrat, odnést, přečíst a případně vrátit, nebo naopak sem věnovat knihu, kterou už nepotřebuje," vysvětlil princip fungování náměstek primátora Daniel Marek, který s nápadem otevřít knihobudku i v Mladé Boleslavi přišel. Ten také spolu s ředitelkou knihovny Věrou Kovaříkovou a ředitelem Kultury města Mladá Boleslav Milanem Prunerem budku slavnostně otevřel.

V každé z budek je už nyní díky spolupráci s knihovnou zhruba padesát knížek, celková kapacita je přitom někde mezi dvěma a třemi stovkami titulů. Úplně první knihu ale věnoval šéf Kultury Milan Pruner, náměstek Marek rovněž přispěl úlovky z vlastní knihovničky. "Věřím, že si to lidé vezmou za své, budou budky využívat a také se je snažit ochránit od vandalismu," podotkl náměstek Marek.

Revize jednou za čtvrt roku

Slavnostního otevření první boleslavské knihobudky se zúčastnil i autor této myšlenky, Pavel Železný. Při této příležitosti také prozradil, že projekt KnihoBudka vznikl v roce 2013 a první bývalá telefonní budka v roli veřejné bezplatné knihovny byla otevřena v pražském IKEMu v lednu 2014. "V tuto chvíli jsou po České republice asi tři desítky knihobudek a asi padesátka podobných veřejných knihoven, ovšem přibývají další," uvedl Pavel Železný.

Všichni věří, že se projekt ve městě ujme. "Zhruba jednou za čtvrt roku provedeme spolu s knihovnou revizi, abychom zjistili, jestli jsou knížky v oběhu, a případně doplníme nové," dodal Daniel Marek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…