Mladá Boleslav pracuje na zlepšení bezpečnosti ve městě

10.01.2020 11:59

Mladá Boleslav usilovně pracuje na eliminaci rizikových jevů a sociálního napětí ve městě.

Mladá Boleslav pracuje na zlepšení bezpečnosti ve městě
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Jde o celý komplex opatření ke zvýšení pocitu bezpečí občanů města. S pomocí evropských dotací zajistí již letos zvýšení počtu asistentů prevence kriminality, pracuje na pokračování projektu smíšených hlídek městských strážníků a pracovníků bezpečnostní agentury, na modernizaci kamerového systému a v první polovině roku také rozmístí tzv. City SOS hlásky na vybraných místech města. Informoval o tom vedoucí oddělení bezpečnosti a prevence kriminality magistrátu Vladislav Král.

V současné době pracuje ve službách města celkem sedm asistentů prevence kriminality, k nimž přibude od února osmý pracovník. Cílem projektu, který podporuje Evropská unie v rámci operačního programu Zaměstnanost a na který již město získalo dotaci, je zvýšit jejich počet na 16. Součástí projektu s celkovými náklady přes 17 mil. Kč je i zpracování bezpečnostního auditu města. Dotace z EU představuje sumu přes 14,4 mil. Kč, dotace ze státního rozpočtu přes 1,7 mil. Kč a město z vlastních zdrojů zaplatí přes 852 tisíc. Více o tomto projektu najdete na webu města ZDE.

Od 1. října 2019 také působí v ulicích města smíšené hlídky strážníků městské policie a pracovníků bezpečnostní agentury, které reálně přispívají ke zvýšení pocitu bezpečí občanů. Tento projekt potrvá do 29. února. V současné době již ale probíhá výběrové řízení na bezpečnostní agenturu, která v tomto projektu bude pokračovat od 1. března po dobu dalších čtyř let.

V současné době již město připravuje také instalaci tzv. City SOS hlásek na 23 místech v Mladé Boleslavi. Tento stojan, připomínající např. parkovací automat, je osazen 4 kamerami, které zabírají okolí v úhlu 360 stupňů. Jsou vybaveny nouzovým tlačítkem, po jehož stisknutí se lze spojit s operačním střediskem městské policie. Tím se spustí i kamerový systém, přes který obsluha systému na městské policii vidí volajícího. Po zjištění konkrétního problému či krizového stavu může městská policie odemknout hlásku, v jejíchž útrobách jsou dvě lékárníčky, jeden automatický defibrilátor a dva hasící přístroje. Mezitím už městská policie zajistí vyslání odpovídající složky IZS, protože SOS hláska slouží k poskytnutí fundované první pomoci.

V Mladé Boleslavi se také rozšiřuje a modernizuje kamerový a dohledový systém. Tento projekt v hodnotě 9,5 mil. Kč bez DPH je další výsledek spolupráce se Škoda Auto, která nákup a modernizaci kamer v hodnotě 9,5 mil. Kč bez DPH uhradí. Kompletní dokončení projektu včetně osazení nových kamer v terénu bude dokončeno i s ohledem na klimatické podmínky v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…