Mladá Boleslav se zajímá o čerpání evropských dotací v budoucnu

15.02.2019 17:45

Mladá Boleslav chce i v následném programovacím období čerpat evropské dotace a udržet si možnosti při využívání integrovaných nástrojů po roce 2020.

Mladá Boleslav se zajímá o čerpání evropských dotací v budoucnu
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Zástupci města v čele s náměstkem primátora Jiřím Bouškou se proto v minulém týdnu zúčastnili ve Škoda Muzeu dalšího společného jednání primátorů statutárních měst, kteří v současném období realizují Integrovaný plán rozvoje území (IPRÚ).

Jednání se uskutečnilo pod záštitou a v prostorách firmy Škoda Auto, jejíž zástupci také nabídli pomocnou ruku při řešení současných, ale i budoucích problémů spojených s vyjednáváním podoby evropské politiky soudržnosti. Jednání se zúčastnili političtí představitelé statutárních měst Mladá Boleslav, Liberec, Karlovy Vary, České Budějovice a Jihlava a dále pak zástupci Svazu měst a obcí ČR, pod jehož hlavičkou probíhá vzájemná spolupráce. Předmětem jednání bylo představení nástroje IPRÚ pro současné období a to z důvodu, že po loňských podzimních komunálních volbách došlo k obměně vedení některých měst. Druhá polovina jednání byla poté věnována diskuzi o budoucí podobě integrovaných nástrojů po roce 2020. V závěru se všichni zúčastnění shodli, že podobná jednání mají smysl a že i nadále budou tato města vystupovat jednotně a problémy řešit společně.

„Musím potvrdit, že když města dokáží vzájemně spolupracovat a vystupovat jednotně, je to i ze strany centrálních orgánů vnímáno velmi pozitivně. Při realizaci současného IPRÚ musíme aktivně prosazovat zájmy měst a společnými silami čerpat přislíbené prostředky. Jedině tak budeme mít v tom budoucím období silnou vyjednávací pozici. Do budoucna nás čeká ještě velké množství práce, kterou bereme jako výzvu. Předpokládám, že se i nadále se budeme potkávat a společně diskutovat budoucí podobu evropských dotací,“ řekl náměstek Jiří Bouška. Zároveň uvedl, že zatímco v současném období jsou projekty v rámci IPRÚ dotována z EU ve výši 85 procent, v dalším programovacím období bude výše podpory nižší. Přesná výše podpory ze strany EU, ale také další podpory ze strany státu, budou předmětem mnoha dalších jednání. Zcela zásadním úkolem také pro vedení města bude udržet stávající pozice a zůstat mezi statutárními městy, které budou moci využívat integrované nástroje i do budoucna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…