Mladá Boleslav si připomněla Den boje za svobodu a demokracii

18.11.2012 13:49

Město Mladá Boleslav si jako řada dalších měst v sobotu 17. listopadu připomněla státní svátek Den boje za svobodu a demokracii.

Mladá Boleslav si připomněla Den boje za svobodu a demokracii
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Na náměstí Republiky u památníku obětí komunistického režimu se sešlo několik desítek lidí, aby si připomněly historické události našeho státu. „Opět jsme se zde sešli po roce, abychom si připomněli uzavření českých vysokých škol v roce 1939 nebo začátek sametové revoluce v roce 1989. Jsou to významné momenty naší historie, které si máme připomínat. Je důležité, aby mladší generace věděly, že jsou pro nás významné. V poslední době často slýchám hlasy zklamání, kam jsme se to po revoluci dostali. Za to si ale můžeme sami, ze společnosti totiž mizí slušnost, úcta, mizí tradice i vzájemná pomoc. Měli bychom to změnit a být opět hrdí nejen na rok 1989,“ řekl primátor města Raduan Nwelati.

Vzpomenout přišli i zástupci církví. „Bylo mi vždy odporné, když po vyhrané válce začali vylézat hrdinové, které předtím v "boji" nikdo neviděl. Chci zde zmínit i řadu křesťanů, kteří patřili k pravému opaku - nikdy do další politiky nevstoupili, ale v oněch dnech "boje" jakoby přijali povolávací rozkaz shůry a bez dlouhého zkoumání do toho šli. Byli to faráři i obyčejní křesťané. Spolu zakládali místní Občanská fóra, organizovali generální stávku atd. Jejich morální principy a ono neplánované povolání jim neumožnily jednat jinak. Nikdo kromě husitského faráře Antonína Jelínka neměl tolik odvahy pozvat vznikající Občanské fórum v Mladé Boleslavi k sobě domů a z tohoto místa organizovat další aktivity. On se vydal všanc již ve dnech nejistoty, jak vše dopadne,“ řekl Jan Čančík z boleslavského sboru Církve bratrské. Na historické události vzpomněl i historik Karel Herčík: „17. listopad je spojen dvěma letopočty, které od sebe dělí dlouhých šedesát let… Lidská paměť má určitý stupeň trvání, ale v poslední době se mi zdá, že lidská paměť poněkud slábne, že mladší generace je samozřejmě a přirozeně zaměřena především na současnost, a to co se stalo v minulosti, se jí jakoby netýká a podceňuje to. Připomeňme si, že když se komunisté dostávali k moci, že nikde nemluvili o násilném združstevňování, konfiskacích.. a nakonec se to zvrhlo v totalitu, ale tu jistě už nikdo nechce. Bylo by to také zpronevěření památky tisíců lidí, kteří položili vlastní životy za boj za svobodu.“ O hudební doprovod se postaral sbor Boleslav a státní hymnu zazpíval Michal Kopal. Na závěr setkání ještě dvě studentky z Pekařova gymnázia zarecitovaly pár emotivních veršů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mb-net.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…