Mladá Boleslav úspěšně čerpá evropské dotace

27.02.2019 11:35

Mladá Boleslav je jedním z nejúspěšnějších měst při přípravě projektů a čerpání evropských dotací v rámci Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ). Informoval o tom náměstek primátora Jiří Bouška.

Mladá Boleslav úspěšně čerpá evropské dotace
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Pro Mladou Boleslav a dalších 17 obcí v rámci IPRÚ je k dispozici přes 700 milionů korun na projekty především v oblasti dopravy, sociální infrastruktury a školství. Podle Boušky se podaří v tomto programovacím období všechny prostředky využít a město již jedná o podmínkách a možnostech zapojit Mladou Boleslav do čerpání peněz v následném období.

V oblasti veřejné dopravy se podařilo zajistit 21 nových autobusů pro Dopravní podnik Mladá Boleslav, z nich část byla již dodána a zbylé autobusy budou postupně dodány v letech 2019, 2020 a 2021. K dočerpání v této oblasti zbývá přes 100 milionů korun, které hodlá město využít pro plánovanou stavbu parkovacího domu v severním sídlišti. Mladá Boleslav připravuje studie více parkovacích domů a bude hledat další zdroje pro jejich financování.

V oblasti cyklodopravy se město zavázalo k vybudování cca 14 kilometrů nových cyklostezek, z nichž část již byla dokončena. V letošním roce bude pokračovat výstavba nové cyklostezky podél Jičínské ulice, je již vysoutěžena zakázka na stavbu cyklostezky z náměstí Míru na Českobratrské náměstí. Připravuje se také větší investice do rekonstrukce části Palackého ulice (včetně výstavby cyklotrasy, úpravy parkovacích míst a dopravního režimu). To vše bude souviset i s připravovanou výstavbou parkovacího domu v nemocnici u křižovatky ulic Laurinova a Palackého.

Až se podaří dořešit výstavbu cyklostezky podél D 10 podél areálu automobilky a dále i vedení cyklostezky přes náměstí Republiky a podél soudu, bude z velké části hotova základní síť cyklostezek ve městě. V rámci IPRÚ řeší cyklostezky i některé okolní obce a města, chystá se například výstavba cyklostezek v Řepově i v Kosmonosích a směrem z Kosmonos na Bradlec.

V oblasti školství se již v rámci IPU podařilo vybudovat technické učebny a vyřešit bezbariérovost ve třech základních školách (2., 3. a 6. ZŠ), vybudovat mateřskou školu v Dolních Stakorách. Staví se nová mateřská škola v Michalovicích a další se připravuje v severním sídlišti. Město nyní řeší, jak využije zbývajících  cca 18 milionů korun. Mezi zvažované záměry patří výstavba technických učeben na dalších základních školách, vyloučena není ani výstavba nové školky v některé oblasti s potenciálem větší bytové výstavby. "Zde nás ještě čeká finální rozhodnutí. Ale peníze tam máme a jsem si stoprocentně jistý, že je vyčerpáme," uvedl náměstek Bouška.

V oblasti sociální infrastruktury se v rámci IPRÚ podařilo vybudovat sociální byty v Krajířově ulici a v Podchlumí, řeší se i v dalších lokalitách. Město také pomáhá další organizacím zaměřeným na sociální služby, aby tyto peníze mohly využít pro vlastní projekty. Mezi ně patří například R-Mosty, Fokus či Centrum 83.

"Jsem rád, že se nám daří shánět a využívat peníze nejen pro město a okolní obce, ale i pro organizace, které zde dlouhodobě a kvalitně fungují," řekl náměstek Bouška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…