Moravská Třebová: Probíhající a schválené investiční akce

27.05.2018 7:38

Město Moravská Třebová se v nadcházejících měsících mimo plánované výstavby dopravního terminálu zaměří také na opravu městské infrastruktury, památek a objektů školských zařízení. Mezi nejnákladnější akce patří výměna kanalizace v ulici Tyršova.

Moravská Třebová: Probíhající a schválené investiční akce
Foto: wikipedia
Popisek: Moravská Třebová, náměstí s radnicí

„Důvodem je havarijní stav kanalizace, který dle sdělení provozovatele VHOS a.s. neodpovídá technickým standardům. Projekt navrhuje výměnu kanalizace ve stávající trase, jedná se o stoku jednotné kanalizace v celkové délce 150 metrů,“ uvedl starosta Miloš Izák. Na novou kanalizaci bude napojeno celkem 13 přípojek, domovní přípojky budou osazeny domovními plastovými šachtami. Předpokládané náklady jsou 2 mil. Kč bez DPH s termínem dokončení prací na konci července letošního roku. Akce bude financována ze schváleného rozpočtu města z položky Plán obnovy kanalizace na rok 2018.

V oblasti kultury a historických památek pokračují restaurátorské práce na morovém sloupu. Zároveň dojde k obnově soklové části fasády muzea. Investice je hrazena ze schváleného rozpočtu města pro rok 2018, ve kterém byla schválena částka ve výši 140 000 Kč a z dotace z Programu podpory stavební obnovy a restaurování kulturních památek a drobných objektů památkového charakteru v Pardubickém kraji na rok 2018. „Na tento program byla v letošním roce schválena dotace ve výši 150 000 Kč. Práce budou zahájeny v červnu, s dokončením se počítá do konce měsíce září. Dotaci z Pardubického kraje ve výši 50 000 Kč se podařilo získat také na obnovu kříže nad Udánkami, kde již restaurátorské práce pod dohledem Ing. Ladislava Kryla začaly. Nejnákladnější položkou bude doplnění a domodelování chybějících částí. Celkové náklady ve dvou etapách dosahují částky 191 000 Kč.,“ vysvětlila Eva Štěpařová z odboru rozvoje města.

Při příležitosti 100. výročí od konce I. světové války bude na Rybním náměstí v Moravské Třebové odhalena podle návrhu Františka Žáčka monumentální sochařská instalace v hodnotě 200 000 Kč., která bude připomínat 265 obětí první světové války z řad občanů města. Slavnostní odhalení proběhne 25. srpna za účasti Vojenské dechové hudby Olomouc, zástupců Ministerstva obrany ČR a Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové. V blízkosti pomníku bude nainstalován naučný panel informující o podobě původního pomníku z roku 1932.

„V oblasti školství je do konce srpna plánováno provést rekonstrukci denní místnosti/herny v MŠ Sušice s celkovými náklady 450 000 tis. Kč. Na ZŠ Palackého budou do poloviny srpna opraveny toalety, instalační kanál v chodbě a rozvaděče v souhrnné výši 1,2 mil. Kč. MŠ Piaristická se dočká nové elektroinstalace a fasády ve dvoře za 0,8 mil. Kč. V budově ZŠ Kostelní náměstí dojde do poloviny srpna k výměně oken a radiátorů s náklady 1,6 mil. Kč. Rekonstrukce proběhne rovněž na ZŠ ČSA, kde budou v rámci stavebních úprav vyměněna okna a elektroinstalace s celkovými náklady 3,8 mil. Kč.,“ uzavřela Ludmila Lišková z odboru rozvoje města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…