Moravský Krumlov: Město má první dům s osmi byty pro sociální bydlení

21.01.2021 10:13

S novým rokem otevřeli v Moravském Krumlově nový dům s byty, který pomůže lidem v těžké sociální situaci. Oprava bývalé sýpky, kterou vlastnilo město, začala vloni v únoru.

Moravský Krumlov: Město má první dům s osmi byty pro sociální bydlení
Foto: mkrumlov.cz
Popisek: Budova radnice města Moravský Krumlov

Ze zchátralé a nevyužité nemovitosti vzniklo sociální bydlení, o které je zájem. „Rada města schválila podmínky a pravidla pro přidělování bytů. Na stole máme již pět zájemců, bytů je celkem osm,“ informoval místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek. Podle něj je to šance pro lidi, kteří chtějí znovu vzít svůj život do vlastních rukou.

Osm nových bytů o rozměru 1 + kk s plochou 32-40 m2 je vybaveno kuchyňskou linkou, sporákem a sprchovým koutem. Ke každému bytu náleží menší místnost, které je určena pro uložení například sezónních věcí. Celková rekonstrukce se základním vybavením vyšla na 16,7 milionů korun, z toho činila dotace 9 milionů korun.

Z peněz byla opravena i přístupová cesta a přilehlá parkovací místa. Vzhledem k tomu, že bývalá sýpka se nachází v památkové zóně a památkáři je ceněna, muselo město k rekonstrukci přistoupit i s tímto zřetelem. Průčelí domu má zachovanou římsu a nadpraží a vhodně tak zachovává ráz domu v památkové zóně.

„V Moravském Krumlově máme byty, které jsou určené pro občany se zdravotním tělesným postižením, sociální bydlení, které pomůže maminkám s dětmi či rodinám nebo lidem v těžké sociální situaci je novinkou. Smlouvu o nájmu bude uzavřena na osmnáct měsíců s možností prodloužení o dalších dvanáct,“ upřesňuje starosta Tomáš Třetina a dodává, že je to způsob, jak pomoci v těžkých životních situacích těm, kteří to nejvíce potřebují, a město chce i těmto lidem pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…