Most: Bez odborníků by výuka na zdravotních školách nefungovala

19.06.2018 13:46

Na Vyšší odborné škole ekonomické, sociální a zdravotnické, Obchodní akademii, Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole v Mostě proběhlo setkání u kulatého stolu. Vedení školy a vyučující odborných předmětů ve škole přivítali vedoucí pracovníky jednotlivých zdravotnických pracovišť, kde je realizována praktická výuka střední a vyšší zdravotnické školy.

Most: Bez odborníků by výuka na zdravotních školách nefungovala
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V úvodu zahájení setkání ředitelka školy Ing. Jitka Hašková pronesla: „Jediná cesta jak vám poděkovat za to, jak se o naše žáky a studenty staráte je právě kulatý stůl. Bez spojení s Vámi by praktická výuka nefungovala. Veliké díky patří vám všem, ale předejte poděkování i Vašim kolegům na oddělení.

„Vedoucí praktického vyučování Mgr. Věra Hordějčuková informovala o změně oboru vzdělání ze zdravotnického asistenta na praktickou sestru. Ve zdravotnických zařízeních je pracovní pozice praktické sestry využívána již od 1. 9. 2016. Na škole se začne vyučovat tento obor od nového školního roku. Do výuky se přidává 10 hodin praktické výuky, která již začne od 2. ročníku. Žáci v tomto oboru i nadále mohou čerpat Stipendijní program Nadačního fondu Krajské zdravotní, a.s. a Stipendijní program vyhlášený Krajským úřadem Ústeckého kraje.“

O změně oboru z Maséra sportovního a rekondičního na Maséra ve zdravotnictví pohovořila Mgr. Hana Elexová. Prozradila, že nový obor bude obohacen o předměty klinická propedeutika, patologie a budou navýšeny hodiny praktické výuky. Naopak ve výuce ubyl jeden cizí jazyk a potěšující je pro některé žáky, že matematika se zatím nestala maturitním předmětem. Absolventi tohoto oboru se stanou pravou rukou fyzioterapeutů, tudíž mohou nalézt pracovní uplatnění ve zdravotnických zařízeních.

Obory střední školy Zdravotnické lyceum, Sociální činnost, Ošetřovatel, stejně jako obory vyšší odborné školy Diplomovaná všeobecná sestra a Diplomovaný nutriční terapeut se budou v příštím období vyučovat beze změn.

V budoucnu má škola snahu otevřít na vyšší odborné škole obor Diplomovaná dětská sestra.

Součástí vzdělávání na škole jsou i odborné kurzy Sanitář, Zdravotně sociální pracovník, Kinestetická mobilizace a Chůva. Zvláště o kurz Sanitáře je veliký zájem jak ze strany zaměstnavatelů, tak ze strany pracovníků. Kurz ve školním roce probíhá 2x ročně, na jaře a na podzim.

V závěru jednání padla pochvalná slova: „Žáci k nám na praktické vyučování přichází rok od roku lepší, samostatnější a vyspělejší. Chválím jejich pozitivní přístup a docházku,“ řekl pan Jiří Jahn z masérského studia v Mostě.

PaedDr. Soňa Valušková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…