Most: Cínová schránka z roku 1883 vydala své tajemství

16.02.2018 16:48

Starosta Carl Pohnert se vyznal z lásky ke své ženě. Její a svou fotku, s rukou psaným láskyplným vzkazem budoucím generacím, vložil před více než sto lety do schránky pod závěrný kámen tehdy nové budovy okresního a krajského soudu v Mostě. Své svědectví vydala schránka veřejnosti až 15. února 2018. Kdyby město Most nemuselo ustoupit hnědému uhlí, možná by schránka pod závěrným kamenem ležela další sto dvě stě let.

Most: Cínová schránka z roku 1883 vydala své tajemství
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Schránka byla pod kámen budovy soudu uložena v roce 1883. Na světlo se dostala krátce při demolici stavby v letech 1977 a 1978, kdy byla odevzdána do mosteckého muzea. Samo muzeum se v té době potýkalo se stěhováním do náhradních prostor, proto byla schránka uložena do sbírek. Tam na ni pomalu usedal prach, aniž by byla čtyřicet let prozkoumána. Znovuobjevena byla až nedávno při revizi sbírkového fondu. Otevřena pak byla za značného zájmu médií ve čtvrtek 15. února v budově mosteckého magistrátu společně ředitelem Oblastního muzea Michalem Soukupem, primátorem města Janem Paparegou a ředitelem Státního okresního archivu Martinem Myšičkou.

Cínová schránka ukrývala poklady, které budou nyní odborníci blíže zkoumat, některé z nich projdou rukama restaurátorů. Vedle dobových novin, bankovek a mincí, které byly ve schránce uloženy jako vzkaz z minulosti a které se do podobných schránek vkládají běžně, ukrývala ta mostecká další, nečekané nálezy. Mezi nimi byly dvě stočené listiny opatřené mašlí, nejspíš stavební listina soudu a listina, kterou lze označit za listinu závěrného kamene stavby, brk, jímž možná byly uvedené listiny napsány, nečekané množství kvalitních fotografií tehdejšího Mostu, ale také fotografie nejspíš tehdejší městské rady a dalších významných osobností, fotografie ostrostřelců, dokumenty hasičů a sportovců, dále sborníky, které bychom dnešním jazykem nazvali hřbitovním a tržním řádem, rozpočet města nebo sborník o neúspěšném dobývání Mostu husity, ale i takové kuriozity jako recept pravděpodobně proti zápalu plic nebo recept na hořký bylinný likér. Všechny nalezené dokumenty jsou napsány německy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…