Most: Děti z charitních klubů prožily konec prázdnin v Německu

02.09.2019 10:51

Děti z nízkoprahových klubů Oblastní charity Most prožily konec prázdnin u německých přátel na opačné straně Krušných hor.

Most: Děti z charitních klubů prožily konec prázdnin v Německu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V rámci třináctiletého partnerství s Domovským spolkem a Vesnickým muzeem německé krušnohorské obce Gahlenz se v posledním prázdninovém týdnu vydala dvaadvacetičlenná delegace dětí ze sociálně slabých rodin z Mostu s pedagogickým doprovodem, na celodenní výlet do německého Krušnohoří. Všichni, předem vybaveni informacemi o krušnohorské tradici, jsme si pak tuto vyřezávanou krásu mohli užívat „naživo“ po celý den.

Bohatý program byl zahájen v parku miniatur „Malé Krušnohoří“ ve městě Oederan, kde více než dvě stě modelů nabídlo pohádkový pohled na zmenšeniny opravdu existujících staveb, architektonických skvostů, selských dvorů, mlýnů, železnic a mnoha dalšího – vše v pohybu, přičemž je zastoupeno i české Krušnohoří, například hned dvěma modely přesunutého děkanského kostela v Mostě. Mimo impozantních zákoutí zde děti zaujal i vláček, který je částí parku provezl.

Program pak pokračoval ve Vesnickém muzeu obecní části Gahlenz, kde se po prima obědě při prohlídce muzea děti dověděly, jak žili horalé před několika staletími, mj. v dokonalém sepětí s přírodou. Následovalo setkání s německými dětmi, které přišly ze školy, a společná návštěva slavnostního uvedení dětského hřiště, architektonicky velmi dobře zapadajícího do rázu tamní krajiny. Po slavnostním projevu starosty Oederanu a obecního představitele Gahlenz, kteří se oba velmi pochvalně vyjádřili na adresu našeho dlouholetého aktivního přeshraničního partnerství, nastoupily české i německé děti s nacvičeným kulturním vystoupením, za které sklidily zasloužený potlesk, a pak si vyměnily vzájemně vyrobené drobné dárky. Slavnostní odpoledne zpříjemnily výborné ovocné koláče a děti obou národností si plně užívaly všech herních prvků na novém hřišti.

Podvečerní závěr následoval v tamním kostele Svatého Kříže, kde jsme po krátké prohlídce a poslechu varhan přijali požehnání pro nový školní rok a členky církevní obce církve evangelické-lutherské obdarovaly charitní kluby velkou krabicí zavařenin a sbírkou šatstva a obuvi pro mostecký charitní šatník.

Celý den probíhal v úžasné přátelské atmosféře, plně v duchu názvu projektu „Češi a Němci v Krušnohoří se lépe poznávají“, jehož je výlet součástí. Přeshraniční spolupráce obohacuje naši práci a je naším příspěvkem k budování sjednocené Evropy. Projekt je podpořen z Česko-německého fondu budoucnosti.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…