Most: Krušnohoří ve vánočním kabátu? Poslední šance juknout i do „městečka“ pro osamělé

04.01.2020 12:47

Ozdoby z vánočního stromku se sice sundávají na Tři krále, ale stálou expozici Krušnohorských řemesel, dočasně obléknutou do „adventního kabátku“, máte šanci vidět už jen tento víkend. Úžas tam lidé projevovali letos i nad „vánočním městečkem“ roztomilých minidomečků, na kterém se podíleli rodiče dětí.

Most: Krušnohoří ve vánočním kabátu? Poslední šance juknout i do „městečka“ pro osamělé
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Vánoční výzdoba zmizí, stálá nakouknutí do světniček a dílen - stejně jako Schemberův betlém - zůstanou. Pokud už vánoční proměnu rozsáhlé sbírky krušnohorských řemesel a dílniček letos nestihnete, máme pro vás fotografickou ochutnávku: Prošli jsme celé krušnohorské patro a ještě něco navíc. Vánoční verzi krušnohorského muzejního patra si prohlédněte ve fotografiích.

Milým překvapením v mezipatře muzea je tuto adventní sezonu vánoční městečko, které připravili rodiče dětí z MŠ K. J. Erbenova. „My, dětičky ze školičky K. J. Erbena v Mostě, jsme měly jedno velikánské vánoční přání. Přály jsme si, aby všechny děti, ale i dospěláci měli svůj domov a aby o Vánocích nikdo nebyl sám. Napsaly jsme Ježíškovi a požádaly rodiče. A protože nám naši rodiče plní, co nám na očích vidí, byli tak báječní, že s naší pomocí vykouzlili překrásné vánoční městečko pro všechny smutné a osamělé lidičky. Pokud se do našeho vykouzleného mestečka přijedeš podívat, věř, že už nikdy sám nebudeš, neboť tě zahrne kouzlem dětské lásky, radosti a něhy, které je tu pro všechny dostatek,“ píše se v listě, který je u „městečka“ rozložen.

Co můžete vidět během roku

Stálá expozice „Ze života obyvatel Krušnohoří“ někdejší běžný život obyčejných lidí v Krušnohoří. Jednotlivé „světnice“ ukazují buď konkrétní pokoje tehdejšího příbytku – dětský pokoj s dobovými hračkami, kde jsou samostatné výjevy popisující i výrobu hraček vyřezáváním či štípáním ze soustružených obručí, které sloužily především k výrobě různých dřevěných zvířátek. Lze rozpoznat i hračky vyráběné z papírmaše.

Dále lze prozkoumat například kuchyň s typickým nádobím a náčiním, ale k vidění jsou také nástroje na předení příze, punčochářství a soukenictví.

Návštěvník se může seznámit s historií krajky v Krušnohoří a  uvidí vycpaný krajkářský štuclík neboli herduli, paličky, špendlíky, neboli zastavováky, podvinek neboli pruh tuhého papíru, na němž je vzor nakreslen nebo vypíchán.

Poslední částí expozice tvoří výjev krušnohorské zimní vánoční atmosféry a unikátní mostecký betlém známého řezbáře Antona Schembery, který prošel renovací. Jde o dílo mosteckého řezbáře, který v roce 1850 dokončil velký pevný betlém z lipového dřeva, který v původní podobě obsahoval 330 polychromovaných figur - do dnešních dnů se jich dochovalo v depozitáři muzea 150.

Ve vánočně vyzdobené stálé expozici Ze života obyvatel Krušnohoří můžete zhlédnout betlémů hned několik: třeba zcela nový od mosteckých paličkářek.

Brigita Janovská z Mostu se souborem pohlednic na motivy Mosteckého - Schemberova - betléma.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…