Most: Oblastní charita slavnostně otevřela Centrum sociální pomoci

18.05.2019 9:41

Centrum sociální pomoci má potřebným lidem i personálu poskytnout vlídnější a modernější zázemí. Jde o zrekonstruované prostory v ulici Františka Malíka.

Most: Oblastní charita slavnostně otevřela Centrum sociální pomoci
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Oblastní charita v Mostě, která pomáhá lidem v těžkých životních situacích, sídlí dlouhodobě v ulici Františka Malíka 956/16a, v lokalitě takzvaných „sedmistovek“. Zázemí zde má pečovatelská služba, asistenční služba, pracovníci terénních programů a odborní sociální poradci. Veřejnost sem chodí mimo jiné kvůli protidluhovému poradenství, rodičovským potížím s dětmi nebo v případě ztráty bydlení nebo práce, případně do sociálního šatníku. Díky přestavbě může k dosavadním službám a zázemí charitních pracovníků přibýt ještě jedna pomoc, a to sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Rozmarýnek, která se do Centra sociální pomoci částečně přesunula z objektu v ulici Petra Jilemnického.

Ředitelka Eva Čenkovičová vyjádřila vděčnost, že objekt, v němž charita dlouhodobě sídlí, mohla organizace zakoupit od města a zrekonstruovat. Neopomněla při tom zmínit jedno úskalí. „S odkupem pozemku nám nastaly komplikace, po dohodě s vedením města jsme jej odsunuli o pět až šest let,“ zmínila. Na rekonstrukci domu byla v roce 2017 schválena dotace z programu IROP, v dubnu 2018 se s pracemi započalo a nyní od května je objekt opět v plném provozu.

Celkové náklady dosáhly kolem 10,5 milionu korun. Z toho zhruba 74 procent putuje ze strukturálních fondů EU, 18 procent zafinancovala německá nadace římskokatolické církve Renovabis, na zbytku se podílel Fond Ústeckého kraje.

Ředitelka Oblastní charity v Mostě Eva Čenkovičová (vlevo) a koordinátorka česko-německých vztahů Brigita Janovská ve zrekonstruovaných prostorách Centra sociální pomoci

„Ráda bych, aby se v tomto ´novém domě´ přítomní zastavili, potěšili se z něj a prožili příjemné chvíle,“ řekla Eva Čenkovičová ještě před tím, než předala slovo litoměřickému biskupovi Janu Baxantovi. „Při přemýšlení nad smyslem tohoto díla mě napadla dvě slova: pomáhat a spolupráce. Charita jako sociální křesťanské zařízení má pomáhat těm, kteří to potřebují. A aby mohli pracovníci naplnit tento ušlechtilý úkol, nutně všichni vzájemně musejí a musíme spolupracovat,“ začal svou řeč církevní hodnostář.

Už dlouho prý neviděl tak krásné společenství lidí, jako vidí zde: „Vidím ve vašich očích právě to, že chcete pomáhat a že chcete společně pracovat, vytvořit krásné dílo, aby zůstalo pro naše nástupce. Kde existuje takové společenství s takovým posláním a ochotou ke spolupráci, to by bylo, aby takovému společenství lidí Pánbůh nežehnal. Žehná! A to mým prostřednictvím. Je to pro mě velká čest,“ promluvil nejen směrem k charitním zaměstnancům katolický duchovní a poté místu požehnal.

Reportáž z akce najdete zde.

Němečtí hosté, kteří dorazili na slavnostní akci spojenou s přestřižením pásky, několikrát vyjádřili poděkování přítomné Mostečance Brigitě Janovské, která celoživotně pomáhá k prohlubování přeshraničních vztahů. Před několika dny za svou obětavou práci v budování česko-německých přátelství dokonce získala zlatou medaili od Domovského okresu Bilin za zásluhy o porozumění mezi našimi národy v oblasti sudetských Němců, dále při příležitosti svých 75. narozenin převzala také Čestné uznání za zásluhy o dlouholetou přeshraniční spolupráci od Německého červeného kříže. Několik darů obdržela i během čtvrteční charitní akce.

Na kulturním programu akce se podílela Základní umělecká škola F. L. Gassmanna v Mostě. Úvodní píseň zazpíval zaměstnanec charity Kristian Drapák. Catering obstarala mostecká Bukaschool.

Budovu, která získala nový kabát i vybavení, měla charita nejdříve v nájmu, od města ji odkoupila v roce 2016. Nestátní církevní organizace v Mostě působí od roku 2000. Příští rok si tedy připomene dvacet let existence. Kromě statutárního města působí také v Janově, kde zřídila komunitní centrum, dále například v Chomutově, Oseku nebo Duchcově. Terénní služby poskytuje i v dalších městech mimo okres, kupříkladu v Podbořanech nebo dokonce v Libereckém kraji. V současné době realizuje 11 sociálních služeb, které spadají pod působnost Zákona o sociálních službách, a to celkem na 22 místech dvou krajů.
Podle projektového záměru přispívá přestavba a moderní vybavení Centra k dosažení cíle Strategie Evropa 2020 v oblasti boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení a k dosažení národního cíle zachování počtu osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením na úrovni roku 2008.

Text a foto: Lucie Bartoš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…