Most: Přeshraniční partnerství je užitečné

06.11.2018 13:48

V rámci přeshraničního partnerství Oblastní charity Most s Lidovou solidaritou Freiberg se uskutečnil koncem října odborný seminář ve městě Flöha.

Most: Přeshraniční partnerství je užitečné
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Dvacet sociálních pracovnic a pracovníků ze zařízení Oblastní charity Most z Mostu, Litvínova, Oseka, Duchcova, Jirkova, Chomutova a z Liberecka se vydalo na výměnu zkušeností a za novým poznáním k německým přátelům. Cestou přes hřebeny Krušných hor jsme si připomněli některé zeměpisné zajímavosti i něco z krušnohorské tradice a přiblížena byla i historie partnerství s Lidovou solidaritou Freiberg, které je letos již jedenáctileté.

Seminář měl téma „Dětská zařízení“, takže jsme v jednom takovém byli ráno v 9 hodin očekáváni a náš program začínal, po přivítání ředitelkou partnerské organizace Angelou Gronwaldt, odbornou exkurzí. Ve zrenovovaném objektu krásné industriální architektury někdejší továrny na zpracování bavlny, nyní využívané pro jiné účely, se mj. nachází i dětské zařízení pro 300 dětí, které pro zachování historického povědomí nese název „Stará bavlna“.

V zastřešených a po stranách otevřených prostorách, zřízených jako městské parky a ulice, mající pro orientaci dětí názvy podle zvířátek, jsme byli pozváni nejprve do divadla. Zde naši delegaci pozdravila vedoucí zařízení s kolektivem a dětskou skupinou „Trpaslíci z bavlny“, která předvedla roztomilý nacvičený program.

Ve skupinách pak následovala komentovaná prohlídka tohoto pro nás neuvěřitelného kolosu a my se seznamovali s perfektně fungujícím sociálně- vzdělávacím zařízením pečujícím o děti ve věku od 0 do 10ti let v časovém rozmezí od 7 do 17ti hodin. Po obědě následovala v jiném zařízení přednášková část, kde jsme se seznámili s legislativou, strukturou a projekty z dané oblasti v zemi našich západních sousedů, což bylo rovněž velmi zajímavé a podnětné.

Závěrečnou diskusi uzavřel až náš časový limit a my se plni nových dojmů, informací a poznatků shodli na tom, že přeshraniční partnerství je užitečné...

Jedenáctý partnerský rok, který byl opět velmi aktivní, uzavřeme koncem listopadu, kdy přijede delegace Lidové solidarity na sociální exkurzi do našeho zařízení Komunitní centrum do Litvínova a na návštěvu Oblastního muzea a hradu Hněvína do Mostu.

Brigita Janovská

Fotografie z akce pořídil Radek Chmel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…