Most: Přidaná hodnota školy jsou stáže v rámci Erasmus+

19.05.2018 21:12

Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola v Mostě již 19 let vysílá své žáky, studenty a učitele do zahraničí na stáže. Nejdříve v programu Leonardo da Vinci a nyní v rámci programu Erasmus +.

Most: Přidaná hodnota školy jsou stáže v rámci Erasmus+
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Celá léta projektovou manažerkou je Mgr. Hana Lisá, která nám práci projektového týmu popsala: „Nejdříve se seznamujeme s podmínkami vypsaných projektů, vyhledáváme vhodné partnery, s kterými komunikujeme, diskutujeme nad cílem projektu. Ani výběr žáků, studentů a učitelů není nahodilý. Vybíráme jak žáky ze střední školy, tak studenty z vyšší odborné školy a samozřejmě pravidelně vyjíždí i vyučující. Dáváme možnost k výjezdu do zahraničí všem oborům, které máme ve škole. Ani příprava žáků a studentů se nedá opomenout“.

Práce Mgr. Lisé je náročná, protože ji vykonává současně s pedagogickou činností na škole. Je mnoho středních škol, kde projektový manažer pracuje na celý nebo částečný pracovní úvazek.

Součástí projektového týmu byla a je současná ředitelka školy Ing. Jitka Hašková: „ Stážisti vyjíždí do Německa, Holandska, Irska, Litvy a na Island. Je to pro ně velká příležitost upevnit své jazykové schopnosti, seznámit se s odlišnou kulturou, stylem života a nakouknout do jejich profese v jiné zemi. Pracují například v nemocnici, v chráněné dílně, dětském stacionáři, v centru pro ohrožené rodiny nebo v rodinné firmě. Seznamují se s památkami, účastní se odborných exkurzí, navštěvují rodiny a uzavírají dlouhodobá přátelství. Po návratu své zkušenosti předávají spolužákům, informují pedagogy“.

Dne 10. 5. 2018 proběhla na škole monitorující návštěva zástupců Oddělení odborného vzdělávání a přípravy Domu zahraničních služeb z Prahy, školu navštívila paní Mgr. Helena Slivková a paní Mgr. Pavlína Kroužková. Na programu byly prezentace stáží účastníků, diskuze nad současným projektem a dále se pracovnice Domu zahraničních služeb seznámily se školou a sociální problematikou Ústeckého kraje, s Mgr. Lisou navštívily Dům romské kultury V Chanově.

Potěšující byly slova a výroky některých stážistů. „ Stala jsem se odvážnější“, „Naučili jsme se v Holandsku být zodpovědnější, pracovitější a efektivnější“, „Práce v dětském stacionáři pro handicapované děti je poslání, ne zaměstnání“.

Mgr. Lenka Rucká po prezentaci pobytu v Madridu krásně vystihla celou myšlenku projektů: „Evropa na dotek“.

PaedDr. Soňa Valušková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…