Most: Vysedávací vyhláška, chránící slušné lidi, je dál předmětem sporu

20.07.2018 7:34

Ministerstvo vnitra pozastavilo účinnost dvou článků takzvané vysedávací vyhlášky města Mostu a stanovilo městu lhůtu 15 dnů pro zjednání nápravy. Město předmětné články vyhlášky přesto rušit nebude, věc proto nejspíš skončí u Ústavního soudu.

Most: Vysedávací vyhláška, chránící slušné lidi, je dál předmětem sporu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Spornou vyhláškou reagovala samospráva města Mostu na složitou situaci v některých lokalitách města, kde dochází k posedávání lidí, kteří hlučí, verbálně napadají a jinak znepříjemňují život spoluobčanům, a na množící se stížnosti slušných lidí z těchto lokalit. Zastupitelstvo města Mostu proto vydalo v roce 2015 vyhlášku o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku, o ochraně veřejné zeleně a zlepšení vzhledu města, která se vžila pod názvem vysedávací vyhláška a která zakazuje mimo jiné sezení na stavebních částech, předmětech a zařízeních, jež k tomu nejsou určena.

Poté co Ústavní soud zrušil ustanovení obecně závazných vyhlášek měst Litvínov a Varnsdorf, která obsahovala podobná ustanovení jako ta mostecká, informovalo Ministerstvo vnitra v srpnu loňského roku město Most, že shledává některá ustanovení vyhlášky města Mostu v rozporu se zákonem. Uskutečnilo se několik jednání. „Měli jsme snahu vyhlášku upravit, aby vyhovovala nálezu Ústavního soudu a vyhovovala i v našich podmínkách, snažili jsme se najít shodné stanovisko, ale naše návrhy nebyly bohužel akceptovány,“ komentuje primátor Mostu Jan Paparega. Navrženo bylo například spojit zákaz posedávání a polehávání na veřejném prostranství s kouřením, požíváním alkoholických nápojů a omamných a psychotropních látek nebo doplnit článek vyhlášky o platnosti zákazu posedávání a polehávání osob, které své okolí zatěžují nadměrným pokřikováním, hlučením a reprodukcí hlasité hudby.

Zastupitelstvo města Mostu v květnu letošního roku přijalo usnesení, jímž zrušení uvedené vyhlášky neschválilo a vyslovilo, že se s výzvou Ministerstva vnitra neztotožňuje a nesouhlasí. Ministerstvo vnitra proto zahájilo správní řízení o pozastavení napadených ustanovení vyhlášky. V červenci potom oznámilo městu Mostu své rozhodnutí o pozastavení sporných článků vyhlášky. „Navrhovali jsme ministerstvu, aby v Mostě provedlo místní šetření a jako důkaz jsme chtěli předložit zprávu o činnosti městské policie. S odkazem na nález Ústavního soudu však ministerstvo nevidělo důvod navrhované důkazy provádět,“ doplnil primátor. Protože město Most sporné body vyhlášky nezruší, věc s největší pravděpodobností skončí u Ústavního soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…