Mostečané budou rozhodovat, do kterých projektů město investuje dva miliony

14.06.2020 12:20

“Máme dva miliony, vy zase nápady. Pojďme společně zlepšit naše město.” Tak zní výzva mostecké radnice, která vyčlenila část veřejného rozpočtu pro projekty navržené občany.

Mostečané budou rozhodovat, do kterých projektů město investuje dva miliony
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V lednu letošního roku odstartoval první ročník takzvaného participativního rozpočtu s názvem Hejbni Mostem! Jaké projekty občané Mostu navrhli, aby následně hlasovali o těch, které město realizuje? Participativní rozpočet je unikátní způsob, jak se lépe přiblížit občanům, nabídnout vhled do procesů samosprávy a ukázat, že názory občanů mohou být vyslyšeny. V rámci participativního rozpočtu mají občané možnost posílat své nápady na zlepšení města, zapojit se do veřejných diskuzí a rozhodovat o vítězných projektech. Občané města Mostu podávali své nápady od února do května letošního roku. „Mostečané ukázali, že mají o participaci zájem a chtějí využívat možnosti rozhodovat o projektech v našem městě. Moc mě překvapilo, kolik zajímavých a různorodých nápadů se nám sešlo. Náš tým se poznal se spoustou šikovných a kreativních lidí,” zhodnotil proces podávání návrhů náměstek primátora Ing. Marek Hrvol.

Jaké nápady Mostečané poslali? Celkem se sešlo 44 návrhů. Projekty se týkají volnočasových aktivit (pingpongové stoly na veřejných prostranstvích, mobilní kreativní centrum), aktivit pro děti (Bosonožka - stezka pro bosé nohy u dětského hřiště na Resslu), oprav (úprava chodníku a parkoviště v ul. Mladé gardy, úprava parkování za blokem 351) nebo třeba městské zeleně (vysázení 100 ks stromů v areálu Matylda). Několik návrhů se vztahuje k rekreačně-sportovnímu areálu Benedikt, například vybudování bezpečného vstupu do vody, oprava stávající inline dráhy, výměna bezpečnostních skříněk nebo 3D bludiště.

O vítězných projektech budou Mostečané rozhodovat během července. “Opravdu se upřímně těším, jaký projekt občané zvolí, protože každý je nějakým způsobem jedinečný. Projekty, které splní požadovaná kritéria, budou předmětem veřejného hlasování prostřednictvím Mobilního Rozhlasu,” vysvětluje Hrvol. O tom, které projekty město zrealizuje, budou Mostečtí hlasovat v rámci online ankety Mobilního Rozhlasu. Systém hlasování bude vysoce relevantní a bezpečný, každý hlas bude ověřen přes konkrétní telefonní číslo občana tak, aby nebylo možné výsledky ovlivňovat. Komunikační ekosystém Mobilní Rozhlas zastřešuje participativní rozpočet Hejbni Mostem! od metodického vedení, webových stránek, marketingu a sběru hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…