Na Regiontour lákala hlavně zlínská architektura

21.01.2014 19:37

Město Zlín se v polovině ledna účastnilo veletrhu cestovního ruchu Regiontour 2014 v Brně. "Vystavovali jsme ve společné expozici všech regionů Zlínského kraje, kterou zajistila Centrála cestovního ruchu Východní Moravy.

Na Regiontour lákala hlavně zlínská architektura
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Na stánku Zlína bylo po celé čtyři dny mimořádně živo. Návštěvníci veletrhu měli největší zájem o nového průvodce zlínskou architekturou. Brožuru, mapuje nejzajímavější stavby první poloviny dvacátého století, vydalo na konci roku oddělení cestovního ruchu, vnitřních a vnějších vztahů Magistrátu města Zlína," uvedl Zdeněk Dvořák, tiskový mluvčí zlínské radnice.

Funkcionalistická architektura je jedním z hlavních turistických lákadel města Zlína. V průvodci je popsáno padesát šest objektů – rodinné domy, vily, bytové domy, veřejné stavby, zajímavé objekty v továrním areálu a tři církevní stavby. Nechybí fotografie všechn významných staveb. Historické snímky radnici poskytl Státní okresní archiv ve Zlíně-Klečůvce. Současnou podobu zachytil Libor Stavjaník z ateliéru TOAST, část fotografií pochází z fotobanky zlínského magistrátu, fotoarchivu Muzea jihovýchodní Moravy či ze 14|15 Baťova institutu.

Zlín, který má díky Tomáši Baťovi charakter zahradního města, představuje nejen v českém měřítku specifický úkaz. Nikde nevyrostlo celé město tak rychle a podle předem daného urbanistického plánu…stovky červených cihlových domů v zeleni.

Baťa při budování továrny, čtvrtí pro bydlení i domů služeb dokonale využil standardizaci a typizaci budov, a tak vznikly stavby ekonomické, jednoduché s omezeným počtem použitých stavebních prvků. Typická je kombinace železobetonového skeletu se zavedeným rozponem 6,15 x 6,15 metru s cihelnou vyzdívkou a okny v kovových rámech. Díky tomu vznikla jedna z nejpůsobivějších výrazných větví moderní, úsporné architektury. Zlín se stal jedním z nejvýznamnějších center meziválečné moderní architektury v českých zemích a jediným důsledně budovaným funkcionalistickým městem v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…