Na Temelínské traktoriádě měla své zastoupení i Porsche

22.09.2019 11:49

V Litoradlicích, místní části Temelína na Českobudějovicku, si dali v sobotu 21. září sraz majitelé historické zemědělské techniky, která dodnes brázdí pole v okolí stejnojmenné jaderné elektrárny.

Na Temelínské traktoriádě měla své zastoupení i Porsche
Foto: obectemelin.cz
Popisek: Temelín

Na sedmém ročníku Temelínské traktoriády, jejímž partnerem byla už tradičně Skupina ČEZ v rámci programu letošního Oranžového roku v okolí elektrárny, byla k vidění zhruba dvacítka traktorů veteránů. Prohlédnout si je přišly bezmála dvě stovky návštěvníků z celého okolí.

„Jsou zde stroje, kterým do sedmdesáti let od výroby už moc nechybí. Všechny jsou ovšem provozuschopné a vesměs dodnes pracují na poli. Všechny do jednoho na místo přijely po vlastní ose,“ uvedl Petr Macháček, první místostarosta Temelína a soukromě hospodařící zemědělec z Litoradlic.

Mezi stroji, z nichž nejstarší byly vyrobeny v padesátých letech minulého století, byla nejčastěji zastoupena slavná značka Zetor, nechyběl zde ale ani Bührer či Porsche. Ty a mnohé další by bralo leckteré technické muzeum. Pozornost budil třeba i německý kombajn Claas Columbus z roku 1961.

K opravdovým historickým skvostům, tematicky doplňující přehlídku traktorů, patřily mimo jiné dva zrekonstruované plně funkční stabilní motory Slavia a Triumph z dílen napajedelských Bratří Pařízků, které jsou dnes součástí sbírky Bohumíra Iry z Litoradlic. Stabilní, respektive stacionární, motor se využíval pro pohon různých stojících, tedy stabilních zařízení, jako například cirkulárky, vodního čerpadla, mlátičky obilí a jiných strojů. Jejich předchůdcem byla parní lokomobila (pozn.: nikoli lokomotiva).

Temelínská traktoriáda

Éra stabilních spalovacích motorů u nás skončila nástupem elektrifikace v padesátých a šedesátých letech, kdy došlo i k výraznému zlevnění elektromotorů. V odlehlých oblastech venkova se ale poslední mohykáni udrželi v provozu až do přelomu dvacátého století. Nástupci stabilních spalovacích motorů se staly elektromotory.

„Jedná se v podstatě o dvě vývojové fáze stejného typu stabilního motoru Bratří Pařízků, jednoho z největších a nejznámějších českých výrobců své doby. Starší Slavia je z let 1933 – 1938. Druhý, mladší, je vyroben už po obsazení Československa Němci v roce 1938. Protože název Slavia se Němcům nelíbil, musel být motor přejmenován a dál byl vyráběn a vyvážen pod značkou Triumph. Je to poměrně velká rarita a těchto stabiláků se zachovalo jen velmi málo,“ konstatoval Ira.

Spolu s majitelem již zmiňovaného traktoru Porsche Junior z roku 1957 a kombajnu Claas Columbus Josefem Vejvodou tvoří Ira dvojici duchovních otců a hlavních organizátorů Temelínské traktoriády. „Jak to celé vzniklo? Jednou jsme se sešli s Bohumírem v hospodě a dostali nápad. Podpořila nás obec i temelínská elektrárna a bylo to,“ poznamenal Vejvoda.

Traktoriádu zahájila v sobotu ve 13 hodin „spanilá jízda exponátů“ od litoradlické hasičské zbrojnice na okraj vesnice, kde už vyčkávali příjezd strojů diváci. „Tato akce vznikla spontánně, ale okamžitě se chytila a má i své skalní příznivce. Díky pravidelné podpoře Jaderné elektrárny Temelín tak vznikla zcela nová tradice, která má ohlas v celém okolí a je hojně navštěvována lidmi,“ zdůraznil starosta Temelína Josef Váca.

Obec Temelín, v jejímž katastrálním území je umístěna stejnojmenná jaderná elektrárna, se nachází přibližně šest kilometrů jihozápadně od Týna nad Vltavou. V jejích osmi místních částech, v Temelíně, Kníně, Kočíně, Lhotě pod Horami, Litoradlicích, Sedlci, Zvěrkovicích a Záluží, žije více než 860 obyvatel. Díky těsnému sousedství s elektrárnou a výhod z toho plynoucích je Temelín považován za jednu z nejbohatších obcí v republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…