Náchod: Kolem náchodské nemocnice vznikla třetí největší síť pro eZprávy v ČR

03.10.2019 19:44

Už více než osm desítek praktických a odborných lékařů z Náchodska využívá elektronický systém eZpráva, další lékaři se do systému v těchto týdnech přihlašují.

Náchod: Kolem náchodské nemocnice vznikla třetí největší síť pro eZprávy v ČR
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Na Náchodsku tak již funguje třetí největší síť v ČR a velký zájem lékařů o elektronické zasílání lékařských zpráv ukázalo i středeční pracovní setkání, kterého se zúčastnily bezmála tři stovky lidí z řad odborné veřejnosti. Projekt jim osobně představil otec myšlenky, primář dialyzačního střediska v Mostě, MUDr. Petr Machek. Na pracovním setkání lékařů a představitelů Oblastní nemocnice Náchod vystoupil také náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Ing. Aleš Cabicar: „Elektronické propojování praktických a odborných lékařů v terénu se specialisty v náchodské nemocnici přispívá ke zkvalitnění péče o pacienty, kteří se mohou spolehnout, že informace o jejich zdravotním stavu budou mít jejich ošetřující lékaři okamžitě po kontrole či vyšetření“.

Žádanky na vyšetření, laboratorní výsledky nebo závěry odborných vyšetření putují díky eZprávě mezi lékařem, nemocnicí a laboratořemi v reálném čase, podobně, jako například u e-mailu. Lékař, který například propouští pacienta z nemocnice při sepisování zprávy pouze klikne, že kopii dokumentu má dostat pacientův praktický lékař, kterému ihned zpráva přijde do jeho počítače. Stejně tak funguje systém elektronické komunikace mezi ordinacemi a nemocničními laboratořemi. Náchodská nemocnice do eZprávy připojila také svá lůžková oddělení. „Projekt eZprávy je skvělým způsobem, jak více chránit citlivá data pacientů. Proto jsme elektronický přenos lékařských zpráv začali v našem regionu rozvíjet už před rokem. Pro nemocnici je výhodný i ekonomicky.“ Vysvětluje ředitelka Oblastní nemocnice Náchod Ivana Urešová.

Elektronické předávání informací o zdravotním stavu pacienta ulehčuje práci jak praktikům a specialistům, tak i pacientům, kteří už nemusí přenášet papíry z jedné ordinace do druhé, informace o výsledcích vyšetření proudí mezi lékaři spolehlivě a rychle. Lékařům díky eZprávě také ubyla administrativa – neustálé přepisování nálezů z lékařských zpráv do své kartotéky. „Systém umožňuje zabezpečeným způsobem výměnu zdravotní dokumentace nezávisle na odbornosti lékaře a používaném ambulantním informačním systému.“ Vysvětluje MUDr. Petr Machek, který začal myšlenku elektronizace rozvíjet v roce 2013. Aktuálně je připojeno více než 1800 zdravotnických organizací z celé ČR a lékaři si prostřednictvím eZprávy denně zasílají přibližně 6500 zpráv. Do systému se v současnosti připravuje například také implementace E-neschopenek. Největším benefitem systému je podle jeho zakladatele odstranění nedorozumění mezi lékaři: „Stává se, že pacient nedoručí lékařskou zprávu od jednoho lékaře k druhému a pak nedokáže odpovědět na otázku, jaké mu odborný lékař předepsal léky. EZprávou přijde praktickému lékaři tato informace dříve, než pacient opustí ordinaci specialisty.“ Vysvětluje MUDr. Petr Machek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…