Náchod: Revitalizovaný Zámecký kopec se otevřel veřejnosti

06.12.2022 8:38 | Tisková zpráva

Realizace obnovy Zámeckého kopce, který je svou polohou v centru města rozhodně ojedinělý, je nejen důležitým zatraktivněním pro turisty, ale především velkým splněným snem pro „Náchoďáky", kteří jej od této chvíle opět mohou využít k procházkám a relaxaci. Výhledy, které se zde nově otevírají, ohromí i ty největší patrioty.

Náchod: Revitalizovaný Zámecký kopec se otevřel veřejnosti
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Na projektu revitalizace tzv. Zámeckého kopce se ve spolupráci Národního památkového ústavu, Územní památkové správy na Sychrově a Města Náchod pracovalo již od roku 2014. Samotné práce započaly v létě roku 2020. V pondělí 5. prosince 2022 se za přítomnosti čestných hostů včetně první dámy, paní Ivany Zemanové, slavnostně zpřístupnil veřejnosti.

Zámecký kopec sloužil v minulosti pastevcům, v polovině 19. století byl osázen ovocnými sady, ale od poloviny 20. století zarůstal přirozeným náletem, až se stal listnatým lesem, a v posledních letech se potýkal s vážnými technickými problémy. Cílem projektu jeho obnovy tak bylo nejen propojení areálu Státního zámku Náchod s centrem města, ale především zpevnění kopce, zajištění svahů před sesuvy, zřízení jeho odvodnění, odstranění náletových dřevin a nahrazení stromů ve špatném zdravotním stavu stromy novými.

Obnoven byl cestní systém v délce cca 2,5 km, jehož součástí jsou nové lávky, schodiště, ale také vyhlídky a odpočinkové zóny. Nechybí ani nové osvětlení. Zrestaurovány byly tři hlavní artefakty - busta princezny Idy, křížek Schaumburg-Lippe a původní kamenný podstavec sochy sv. Jana Nepomuckého. Na něj byla osazena kopie sochy, která na místě chyběla téměř 70 let.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Vysázeny byly jabloňové, hrušňové a třešňové sady a lipová alej „Schaumburg-Lippe" pojmenovaná po posledních šlechtických majitelích náchodského zámku. Arboristé na kopci rozmístili 40 ptačích a 20 netopýřích budek a z pokácených stromů s dutinami založili broukoviště.

V průběhu prací byl na tzv. Vysokých šancích objeven archeologický nález v podobě středověké bašty, která byla součástí opevnění. Její datace je dle archeologů odhadována na přelom 15. a 16. století. Nález byl zakonzervován a jeho nadzemní část bude přístupná veřejnosti.

Projekt za téměř 240 milionů korun byl z velké části financován Ministerstvem kultury z programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny státních kulturních zařízení (197 mil. Kč), zbylé náklady byly hrazeny přímo z prostředků Ministerstva kultury. Generálním projektantem byla královehradecká firma New Visit s.r.o. a generálním dodavatelem litoměřická firma Gardenline s.r.o.

Všem, kteří se na obnově podíleli, patří uznání a slova díků. Největší poděkování však patří zámeckým medvědům Dáše a Ludvíkovi za to, že více než 2 roky trvající práce strpěli. Velkým závazkem pro město Náchod ve spolupráci s NPÚ je zachování současné podoby kopce pro další generace.

Statistické zajímavosti z obnovy:

  • Celková délka cest je zhruba 2,5 km, celková délka všech druhů zábradlí je odhadem 960 m.
  • Je zde 505 kamenných a 379 ocelových schodů.
  • Bylo vysázeno přes 250 stromů, z toho 160 ovocných a 35 tisíc rostlin.
  • Na kopci je rozmístěno 43 laviček a 15 odpadkových košů.
  • V prostoru stavby bylo použito 158 tun oceli a asi 650 m3 betonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…